Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Drăguțanu: Demisia conducerii BNM nu va afecta vizita Misiunii FMI

21 sep. 2015,, 15:08   Politică
3281 2
Foto: noi.md
Demisia conducerii Băncii Naționale a Moldovei (BNM) nu va afecta vizita Misiunii FMI în Chișinău. Declarația aparține guvernatorului BNM, Dotin Drăguțanu, care împreună cu prim-viceguvernatorul Marin Moloșag a demisionat din funcție. Cererea respectivă urmează să fie examinată de Parlament, informează NOI.md.

Dorin Drăguțanu a menționat că a discutat cu reprezenantul permanent al FMI în Moldova despre demisia conducerii BNM și a explicat motivele acesteia. Funcționarul a subliniat că demisia sa este un răspuns la presiunea politică asupra BNM, care s-a întețit în ultimul timp, dar și dorința de a proteja independența BNM și a nu permite implicarea instituției în lupta politică. Dorin Drăguțanu a precizat că FMI negociază nu cu persoane, ci cu instituții. În afară de aceasta, guvernatorul BNM și adjunctul său își vor exercita atribuțiile pînă ce Parlamentul le va accepta demisia și va desemna o nouă conducere a BNM. „Pînă atunci noi vom fi implicați la modul serios în tratativele cu Misiunea FMI, vom negocia noul memorandum acord cu această instituție”, a subliniat Drăguțanu.

Totodată, funcționarul a îndemnat politicienii să desemneze cît mai rapid o nouă conducere a BNM, pentru ca aceasta să poate participa la negocierile cu FMI, să semneze scrisoarea Guvernului privind intenia de a semna noul memorandum.

Dorin Drăguțanu a amintit că a fost numit în funcția de guvernator al BNM în noiembrie 2009, cînd proiectul memorandumului deja a fost negociat, la fel ca și angajamentele BNM față de FMI. După desemnarea în funcție Dorin Drăguțanu a confirmat în discuțiile telefonice cu reprezentanții FMI disponibilitatea BNM de a implementa angajamentele asumate. La sfîrșitul anului 2009, acordul cu Moldova a fost aprobat de Consiliul directorilor al FMI, iar deja în ianuarie 2010 documentul a fost semnat. „Exact la fel va fi și acum, cu participarea noii conduceri a BNM”, a perecizat funcționarul. Dorin Drăguțanu a menționat că în cadrul discuțiilor cu FMI în special se negociază parametrii macroeconomici, care vor fi implementați indiferent de persoanele care vor veni la conducerea BNM.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?