X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

AIE-3 a înregistrat iniţiativa de desfăşurare a referendumului privind procedura de alegere a preşedintelui

21 sep. 2015,, 12:30   Politică
4192 5
Foto: noi.md
Alianţa pentru Integrare Europeană-3 (AIE-3) a înregistrat în Parlament un proiect de hotărîre privind desfăşurarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei şi anume a articolului ce stipulează procedura de alegere a preşedintelui ţării. Iniţiativa a fost semnată de reprezentanţii tuturor partidelor membre ale coaliţiei de guvernare: Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal (PL).

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează documentul, scopul iniţiativei este de a evita situaţiile de imposibilitate a alegerii preşedintelui Republicii Moldova, similare celor care au avut loc anterior.

"Schimbarea modului de alegere a preşedintelui are o importanţă majoră pentru prezentul şi viitorul ţării. Schimbarea este imperios necesară în actualele condiţii pentru a avea o guvernare eficientă a ţării, care să corespundă năzuinţei poporului spre garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", se vorbeşte în document.

Data desfăşurării referendumului urmează să fie stabilită de deputaţi. Cetăţenii urmează să răspundă la întrebarea "Sînteţi pentru modificarea Constituţiei, care să permită alegerea preşedintelui Republicii Moldova cu votul majorităţii deputaţilor aleşi?" (51 din 101 - "I").

În cazul validării referendumului va fi modificat articolul din Constituţie conform căruia preşedinte este ales candidatul care a acumulat 3/5 din voturile deputaţilor aleşi (61 voturi - "I").

Fostul premier, preşedintele Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, a spus sîmbătă, 19 septembrie, după şedinţa Consiliului naţional al partidului, că la referendum, cetăţenilor trebuie să li se propună două întrebări.

"Fie că este vorba de a fi ales în Parlament cu un număr mai mic de deputaţi, fie că e vorba despre dreptul cetăţeanului de a alege prin vot universal. În funcţie de reacţia cetăţeanului, să se decidă cum procedăm în continuare", a explicat politicianul.

Vara trecută, în cadrul negocierilor pentru AIE-3, liderii celor trei partide au stabilit că în toamnă va fi organizat un referendum privind procedura de alegere a preşedintelui țării. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, atunci a spus că "Guvernul ales cu 51 de voturi în Parlament are mai multe competenţe decît preşedintele care este ales cu 61 de voturi pentru a acorda ordine şi medalii". Mandatul actualului preşedinte, Nicolae Timofti, expiră pe 23 martie 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?