X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Studierea limbii române în grădiniţele alolingve este necesară

21 sep. 2015,, 09:00   Societate
3489 4

Foto: ipn.md

Experţii salută iniţiativa Ministerului Educaţiei privind studierea limbii române în grădiniţele alolingve. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV” , transmite IPN.

Olga Goncearova, preşedintele Uniunii popoarelor Moldovei, salută iniţiativa Ministerului Educaţiei. „Este un pas important din partea autorităţilor. Studierea oricărei limbi este binevenită. Reprezentanţii minorităţilor etnice trebuie să înţeleagă că limba este un mijloc de comunicare. Iar în condiţiile unui stat multinaţional comunicarea este foarte importantă”, a declarat Goncearova.

Fostul consilier prezidenţial pentru problemele minorităţilor etnice, Victor Grebenşcicov, de asemenea salută iniţiativa Ministerului Educaţiei, dar consideră că aceeaşi normă trebuie introdusă pentru toate grădiniţele. „Deşi situaţia lingvistică în cei 25 de ani s-a schimbat mult, mai sunt păstrate tendinţe din perioada sovietică. Tinerii vorbitori de limbă română, născuţi după declararea Independenţei, cunosc şi vorbesc limba rusă, în timp ce o bună parte din tinerii alolingvi nu cunosc şi nici nu vorbesc româna. Din păcate, limba vorbitorilor de română lasă de dorit. Cred că limba română trebuie studiată în toate grădiniţele”, a opinat Grebenşcicov.

Analistul media, Cristian Tabără, la fel salută iniţiativa Ministerului Educaţiei. „Studierea limbii române în grădiniţele alolingve este mai mult decît oportună. Şi România este un stat multinaţional, iar reprezentanţii minorităţilor etnice cunosc limba statului. Studierea limbii române din fragedă copilărie de către alolingvi va conduce la dispariţia disensiunilor dintre reprezentanţii minorităţilor etnice”, a spus analistul.

Ministerul Educaţiei a lansat iniţiative de studiere a limbii române în grădiniţele alolingve şi a elaborat un program naţional în acest sens. Timp de cinci ani, programul va fi implementat în peste 200 de grădiniţe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?