X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Tofilat: Moldova poate fi penalizată pentru „amendamentul Furdui”despre gaze

17 sep. 2015,, 14:16   Economie
7637 4
Тофилат: Молдову могут оштрафовать за «поправку Фурдуя» о газе
Foto: youtube.com
„Comunitatea Energetică Europeană ar putea penaliza Moldova cu 18 mii de euro pentru fiecare zi de acționare a Legii privind gazele naturale cu faimosul „amendament Furdui”, deoarece el contravine normelor europene”, - a comunicat pentru NOI.md Sergiu Tofilat, expert la Institutul de Politici și Reforme Europene.

Ieri Guvernul a dat aviz pozitiv proiectului modificărilor la Legea privind gazele naturale, propus în mai 2015 de către Ștefan Creangă, deputat în Parlament din PLDM, în conformitate cu care urmează să fie anulat amendamentul colegului său de partid Simion Furdui (în octombrie 2001-septembrie 2002 a condus Moldovagaz).

Potrivit spuselor lui Sergiu Tofilat, deși „Gazprom” a plătit „Moldovagaz” pentru tranzitarea gazelor sale prin teritoriul Moldovei spre Balcani, prin „amendamentul Furdui” (adoptat ca lege în august 2014) consumatorii moldoveni de gaze erau obligați să achite costul transportării acestor gaze. La reexaminarea tarifului în iulie 2015 ANRE a inclus aceste cheltuieli în tariful pentru consumatori.

„Tariful vechi la transporatrea gazelor era la nivelul de 20,9 lei o mie de metri cub, acum el a fost majorat pînă la 340,55 lei. Cu alte cuvinte, ținînd cont de consumul anual de gaze în republică – aproape 1 miliard metri cub, rezultă că 320 milioane de lei ne-au adăugat. Dacă în trecut noi plăteam doar pentru tarnsporatrea gazelor, pe care le consumam, din iulie 2015 plătim și pentru tranzitarea în Europa, care constituie circa 18 miliarde metri cub pe an. Nu este correct. De aceea, acum se propune de a exclude acest amendament”, - menționează expertul.

El a expimat de asemenea opinia colegilor săi, printer care sînt doi foști directori ai ANRE: „După părerea noastră, ar fi fost mai rațional ca acest amendament să fie anulat prin Curtea Constituțională, ca să existe posibilitatea de a reexamina aceste cheltuieli din momentul, cînd amendamentul a fost aprobat. De aceea, dacă se va proceda, cum propune autorul proiectului, atunci „Moldovagaz” are tot dreptul să solicite din august 2014 pînă în septembrie 2015 (dacă în septembrie va fi adoptată de Parlament), să-i plătească prin tarif aceste cheltuieli”.

„În afară de aceasta, amendamentul contravine cîtorva directive europene. Și Comunitatea Energetică Europeană poate aplica penalitate pentru fiecare zi de acțiune a legii adoptate, care contravine normelor europene. Dacă acest fapt se va produce, penalitatea va trebui s-o achite Guvernul din bugetul de stat”, - a comunicat Sergiu Tofilat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?