Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4041

Diacov: O asemenea abordare a reformei discreditează procuratura (DOC)

15 sep. 2015,, 09:30   Societate
3832 1
Дьяков: Такой подход к реформе приводит к дискредитации прокуратуры
Foto: timpul.md
Discuțiile privind proiectul de reformare a procuraturii, care urma să fie realizat cu titlu de prioritate în anul 2015, au provocat reacții neunivoce. Procurorul Chișinăului, Ivan Diacov, a presupus în cadrul unei conferințe de presă că în favoarea acestui proiect de lege se face lobby pornind de la interesele unui grup anumit de persoane, informează NOI.md.

Procurorul capitalei a subliniat că la examinarea proiectului de reformare a procuraturii ar trebui să se țină cont de opinia unor specialiști, printre care se numără fostul procuror general Valeriu Zubco și actualul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. În particular, Ivan Diacov a menționat propunerea lui Tănase de a-i egala pe procurorii cu magistrații.

„Conform Declarației de la Palermo, adoptate de Asociația Europeană a Juriștilor pentru Democrație și Drepturile Omului, executarea acestei propuneri îi va obliga pe procurori să asigure egalitatea cetățenilor în fața legii”, a menționat Ivan Diacov.

Procurorul capitalei a indicat că proiectul de reformă a fost elaborat de un grup de specialiști cu calificare insuficientă.

„În luna iulie 2013, pe lîngă Procuratura Generală a fost creat un grup de lucru pentru elaborarea proiectului reformei. Din componența acestui grup de lucru, care a fost aprobată de procurorul general, Gurin, și fostul ministru al Justiției Efrim, nu a fost nici o persoană cunoscută mass-mediei sau societății, cu excepția consilierului procurorului general Virginius Sabutis. Se poate de imaginat o asemenea neglijență față de reformele din domeniul securității naționale, educației sau ocrotirii sănătății? La Academia de Științe este o secție specială științifică care se ocupă de problemele juridice. Am discutat cu savanții de acolo și ei mi-au spus că nimeni nu li s-a adresat după consultări. O asemenea abordare a reformei numai discreditează procuratura”, consideră procurorul capitalei.

Totodată, Ivan Diacov a avut o reacție negativă față de activitatea procurorului principal al țării. „Timp de cinci ani procurorul general a uzurpat puterea și conduce singur această structură... După desemnarea în funcție, procurorul general trebuie în decurs de 30 de zile să prezinte Consiliul colegiului care va activa sub conducerea lui. Pe parcursul ultimilor cinci ani nu a fost creat niciun fel de colegiu... În toată lumea Moldova are o imagine de țară foarte coruptă. Nu poți avea rezultate în combaterea corupției atunci cînd această funcție este acaparată de procurorul general. Actuala legislație necesită modificări serioase, care ar permite ca procurorii raionali să poată iniția dosare penale în privința procurorilor și judecătorilor, aceasta nu trebuie să fie în exclusivitate prerogativa procurorului general”, a punctat Ivan Diacov.

Ivan Diacov a prezentat și o listă a candidaților potriviți pentru funcția de procuror general. Potrivit procurorului capitalei, asemenea personalități precum „Stanislav Pavlovschi, Alexandru Stoianoglo, Igor Serbinov, Gheorghe Nogai, Andrei Năstase sau Ion Vicol se bucură de credibilitate în mediul procurorilor”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?