X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Noul acord: MAI nu mai are secrete față de executorii judecătorești

13 sep. 2015,, 10:05   Politică
8534 2

Foto: noi.md

Victor Surugiu

Portalul Noi.md continuă să-și informeze cititorii cu noutățiile și documentele publicate în ultimele ediții ale „Monitorului Oficial”.

Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești (UNEJ) și una din subdiviziunile MAI au încheiat un Acord privind schimbul de informații și cooperare. De acum încolo, poliția și executorii judecătorești vor coopera activ în domeniul pedepsirii contravenienților. În perspectivă, competenștele executorilor se vor extinde și mai mult.

Transmiterea informației persoanelor terțe - interzisă

Acordul este îndreptat spre asigurarea reciprocă cu informație, acordarea sprijinului și sporirea productivității în activitatea MAI și a executorilor judecătorești. Documentul este încheiat pe un termen nelimitat și prevede un șir de reguli noi. Este prevăzută publicarea rapoartelor anuale privind implementarea lui.

În cadrul acordului, executorii judecătorești au obținut acces la Sistemul automatizat de evidență a contravențiilor din Registrul informației criminalistice și criminologice. În opinia părților, acest fapt va simplifica procesul de aplicare și executare a sentințelor contravenționale în Moldova.

Poliția și executorii judecătorești se vor ajuta reciproc în depistarea și informarea persoanelor, pe numele cărora au fost întocmite procese verbale privind constatarea contravenției. Totodată, va fi elaborat un mecanism de monitorizare a îndeplinirii obligațiilor față de asemenea decizii.

Părțile acordului promit că schimbul de informații va avea loc fără a aduce prejudicii drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. De asemenea, acestea intenționează să întreprindă un set de măsuri pentru prevenirea distrugerii și pierderii datelor, a accesului nesancționat, introducerii modificărilor și diseminării informației.

Acordul conține intedicția pentru oferirea datelor din sistemul informațional al MAI persoanelor terțe. În cazul încălcării regulilor stabilite, MAI este în drept să sisteze în mod unilateral accesul la baza sa de date.

Obligațiile MAI

Acordul conține un șir de obligații, pe care și le asumă poliția și executorii judecătorești. MAI asigură accesul online la informația despre contravenient și contravenție. În special, este vorba despre datele privind mijloacele de transport auto și proprietarii acestora, pe numele cărora au fost întocmite procese verbale contravenționale, recum și despre achitarea amenzilor, introduse în sistemul informațional.

Executorii judecătorești, autorizați de MAI, vor putea completa informația privind anunțarea sau denunțarea în/din urmărire a mijloacelor de transport, privind transmiterea documentului executiv și achitarea amenzilor. Într-un șir de cazuri, aceștia vor avea dreptul să introducă în sistemul informațional mențiuni privind anunțarea în căutare a unității de transport.

Acordul prevede că, în perspectivă, executorii judecătorești vor obține acces online la informația privind asigurarea unităților de transport și despre revizia tehnică. MAI va asigura suport în cadrul negocierilor în această problemă cu Comisia Națională pentru Piața Financiară și Agenția Națională a Transportului Auto.

Totodată, executorii judecătorești doresc să obțină acces la datele privind deținerea vinietei pentru transportul care a intrat pe teritoriul Moldovei. Despre aceasta, UNEJ și MAI planifică să ajungă, în timpul apropiat, la un acord cu Serviciul Vamal.

O altă sarcină a MAI – prezentarea UNEJ în formă electronică procesele verbale ale constatării contravențiilor și ale hotărîrilor de sancționare. Documentele vor fi incluse în Registrul datelor criminalistice și criminologice. Ulterior, acesta va fi comasat c Registrul procedurilor executorii.

În caz de necesitate, MAI va asigura participarea angajaților săi în acțiunile de executare a deciziilor în dosarele de contravenții. De asemenea, polițiștii vor instrui executorii judecătorești să utilizeze sistemul informațional al MAI.

Obligațiile executorilor judecătorești

La rîndul său, UNEJ este gata să le ajute polițiștilor să informeze contravenienții și proprietarii de automobile privind inițierea procedurii judiciare, drepturile și obligațiile lor, consecințele nerespectării legii. Executorii, de asemenea, vor informa despre metodele și termenele de achitare a amenzilor, modul și condițiile de executare a deciziilor.

Informațiile despre aceste acțiuni vor fi introduse de către executorii judecătorești în sistemul informațional al MAI. După încheierea procedurii executorii, ei vor face o mențiune despre aceasta în baza de date.

Executorii garantează că fluxul de documente va corespunde cerințelor de securitate la procesarea datelor personale. UNEJ va asigura un canal sigur de transmitere a datelor pentru accesul la registrul MAI.

Înainte de a utiliza sistemul informațional al poliției, executorii judecătorești vor fi instruiți și vor învăța subtilitățile proceselor tehnologice de introducere și procesare a informației. Fiecare dintre ei va semna un acord de confidențialitate. Cheltuielile pentru instalarea și menținere a programului vor fi suportate de către executorii judecătorești.

UNEJ s-a obligat să creeze noi mecanisme de evidență și control a deciziilor, emise de către agenții constatatori. De asemenea, organizația va elabora reguli, în baza cărora executorii vor prelua spre păstrare automobilele, anunțate în căutare și sechestrate de poliție.

Despre adaosurile comerciale la medicamente

Modificările operate la Legea cu privire la activitatea farmaceutică introduc reguli noi privind aplicarea adaosurilor comerciale la vînzarea medicamentelor și altor produse farmaceutice. Toate calculele sînt efectuate în baza cifrelor incluse în Registrul național al prețurilor producătorilor de medicamente.

Astfel, pentru medicamentele și producția farmaceutică cu valoare de peste 30 de lei, este permisă un adaos comercial de pînă la 40% din prețul producătorului sau de achiziție. Dintre acestea, 15% pot fi adăugate de către importatori sau intermediari la etapele comerțului en gos și de livrare în rețeaua de comerț. pînă la 25% constituie adaosul comercial pentru farmacii.

Dacă prețurile la medicamentele din catalog variază între 30,01 și 60 de lei, mărimea adaosului constituie pînă la 32%, dintre care 12% pentru importatori și realizatori cu ridicată și pînă la 20% - pentru farmacii. Următorul segment de prețuri – de la 60.01 lei pînă la 120 de lei cu adaosul comercial de pînă la 26% (pentru importatori și realizatori cu ridicată – 10% și pentru farmacii – pînă la 16%).

Dacă prețul medicamentului, inclus în catalog depășește 120,01 lei, atunci mărimea adaosului este stabilit în limita de 21%. Dintre acestea, 8% sînt prevăzute pentru importatori și realizatori cu ridicată și pînă la 13% pentru farmacii. Medicamentele mai scumpe de 240 de lei vor ajunge la cumpărătorul final cu un adaos de pînă la 16% (pînă la 5% pentru importatori și vînzători cu ridicată și pînă la 11% - pentru farmacii).

O altă abordare se aplică la încheierea cu farmaciile a contractelor de livrare a medicamentelor compensate. în acest caz, Compania Națională de Asigurări în Medicină negociază un adaos comercial, ce nu poate depăși limita stabilită.

Modificările la Legea cu privire la activitatea farmaceutică intră în vigoare din 1 octombrie 2015, însă noile reguli vor fi aplicate din 1 aprilie 2015. Pe parcursul perioadei de tranziție va fi aplicat o modalitatea specială de aplicare a adaosurilor comerciale, elaborate pentru farmacii, importatori și vînzători cu ridicata.

Drapelul, stema și deviza facultății de istorie și geografie

Comisia Națonală de Heraldică a înregistrat stema și drapelul facultății de istorie și georgafie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă„. Anterior, acestea au fost aprobate de către senatul instituției de învățămînt.

Pe stemă, pe fundal albastru este reprezentată muza Clio, în picioare, privind înainte. Ea poartă chiton, stând pe un glob de aur, încoronată cu o cunună de lauri şi ţinând în mâna dreaptă un calamus făcut dintr-o crenguţă de măr înflorită, iar în cea stângă un sul desfăcut de papirus.

Detaliile stemei sînt confecționate în nuanțe argintii și aurii. Scutul eset timbrat de un beret universitar negru, cu ciucure de argint. Pe o panglică albastră este scrisă deviza, cu litere capitale de argint: „NOSCE TE IPSUM” („Cunoaşte-te pe tine însuţi”).

Drapelul reprezintă o pânză rectangulară, albastră, cu un brâu lat alb. în centru este amplasată stema Facultăţii de Istorie și Geografie. Descrierea noilor simboluri a fost introdusă în Armorialul General al Republicii Moldova.

Pe scurt

Actuala clădire a Institutului Național de Justiție va fi demolată, iar în locul acesteia va fi construit un complex nou. La propunerea Ministerului Justiției, guvernul a aprobat demolarea imobilului amplasat pe str. Serghei Lazo, 1, cu dreptul de amenajare complexă a teritoriului eliberat și a celui adiacent, cu suprafața de circa 0,4 ha.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează despre intrarea în vigoare a noului Acord privind cooperarea operativă și strategică dintre RM și Biroul European de Poliție. Concomitent, a intrat în vigoare Memorandumul de înțelegere privind confidențialitatea și securitatea informației dintre RM și instituția europeană de poliție. pînă în prezent, Moldova coopera cu Europol în baza acordului semnat în 2007.

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a aprobat noi reguli de eliberare a legitimațiilor de serviciu angajaților IFPS. Potrivit acestora, documentul poate fi prezentat doar în exercițiul funcțiunii. Angajatul va fi informat despre acest fapt în scris, sub semnătură, la primirea legitimației de serviciu.

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului au aprobat în unanimitate distribuirea spotului publicitar al sărbătorii „Ziua Națională a Vinului”. Posturilor de televiziune și de radio li se recomandă difuzarea gratuită a acestuia în septembrie și la începutul lunii octombrie. Decizia privind reflectarea în presă a campaniei sociale a fost adoptată la propunerea Oficiului Național al Viei și Vinului.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?