X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Analiza protestului: Cineva trebuia demis măcar de ochii lumii

12 sep. 2015,, 14:00   Politică
3659 0

Foto: ipn.md

Întâlniţi la emisiunea „Preamoi Razgovor” un membru al Platformei „DA” şi doi analişti politici au dezbătut una dintre cele mai actuale probleme cu care se confruntă la momentul actual societatea noastră.

Începând din 6 septembrie, oamenii protestează în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Iar dacă pe 6 septembrie s-au strâns 100 de mii de persoane fiind cel mai mare act de protest din ultimii 24 de ani, aceştia au decis să nu plece acasă, instalând corturi şi inaugurând „Oraşul Demnităţii”.

Chiar dacă protestele continuă şi zeci de oameni dorm chiar în faţa Guvernului, cei de la conducere se fac a nu-i observa.

În aceste circumstanţe, membrul Platformei „DA” Stanislav Pavlovschi prezent la emisiune menţionează că este o adevărată ruşine pentru cei de la guvernare ca mii de oameni să le ceară demisia, iar ei din răsputeri să se agaţe de fotolii. Acesta motivează ieşirea în masă a oamenilor în piaţa prin faptul că, de fapt, populaţia a ajuns la limită, iar sărăcia este atât de crâncenă încât unii nici nu au ce mânca.

Totodată, Pavlovschi a subliniat faptul că cei „de sus” au conştientizat amploarea pe care poate s-o ia protestul, de aceea cu câteva zile înaintea mitingului propriu-zis au întreprins câteva tentative de liniştire a populaţiei, prin anularea scumpirilor la electricitate şi gaze naturale. Însă oamenii, oricum au venit, şi continuă să vină în „Oraşul Demnităţii”. De data aceasta marii demnitari de stat mai încearcă o dată să calmeze spiritele printr-o nouă tactică, anume prin ieftinirea pâinii, dar oamenii nu se duc duşi de nas, iar numărul corturilor din PMAN se măreşte.

Pe lângă acestea, analistul politic Arcadie Barbăroşie, a declarat că, de fapt, în piaţă se află acei oameni care în toamnă au ales partidele proeuropene, iar fiind profund dezamăgiţi de modul cum au cârmuit în aceste câteva luni ţara, de maniera demnitarilor de a ascunde că banii poporului au fost furaţi, cei care le-au acordat votul de încredere au decis să se răscoale.

„Guvernanţii s-au baricadat, creând o prăpastie gigantică între oamenii simpli şi ei. În loc de a fi un tot întreg societatea a fost divizată în NOI care suntem la putere, şi VOI care sunteţi acolo în piaţă”, a menţionat Barbăroşie.

De asemenea, Victor Ciobanu a declarat că nu e de mirare că au venit 100 de mii de persoane în piaţă. Astfel, conform ultimului Barometru de Opinie Publică 9 din 10 persoane se simt însărăciţi, fapt care trebuie să alarmeze guvernarea, dar nu să o motiveze să tacă.

Oamenii aşteptau cineva măcar să fie demis

Jaful secolului, apoi deprecierea leului, a adus nemulţumirea oamenilor la margini, astfel comentează Victor Ciobanu ieşirea masivă a oamenilor la protestul paşnic din 6 septembrie. Măcar cineva trebuia demis pentru toate iregularităţile care s-au produs, măcar de ochii lumii, a accentuat analistul politic, însă toţi au tăcut.

Totodată membrul Platformei „Demnitate şi Adevăr” a chemat pe 13 septembrie în PMAN, acei oameni care doresc ca vocile lor să fie făcute auzite, pentru ca revendicările nu doar să fie examinate, dar şi executate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?