Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Reuniune de urgenţă la Paris, pentru situaţia din Ucraina

11 sep. 2015,, 03:00   Externe
4662 0

Foto: ru.tsn.ua

Situaţia din Ucraina este în continuare foarte tensionată, chiar dacă există un acord "în general respectat" pentru încetarea focului. Liderii Franţei, Germaniei, Ucrainei şi Rusiei au convenit că este necesar "să se facă totul pentru ca această situaţie să dureze", se explică într-un comunicat al preşedinţiei franceze, citat de AFP şi Mediafax.

Astfel, ţările numite au covenit să organizeze, la 2 octombrie, un summit, la Paris, pentru a menţine starea, dar şi pentru a întări măsurile de siguranţă în Ucraina. Miniştrii de Externe ai celor patru ţări se vor întruni, aşa cum era prevăzut, pe 12 septembrie la Berlin, pentru a "pregăti propuneri concrete", a confirmat Elysee.

Care sunt punctele vizate: În materie de securitate, cei patru lideri au subliniat că un "acord privind retragerea armelor cu calibrul sub 100 de mm trebuie încheiat cât mai curând", iar cel privind "retragerea armamentului greu trebuie implementat în întregime".
În plan politic, potrivit preşedinţiei franceze, "trebuie stabilită o dată comună pentru organizarea alegerilor locale în unele sectoare ale regiunilor Doneţk şi Lugansk".

Francois Hollande şi Angela Merkel au insistat de asemenea asupra necesităţii de a progresa în legătură cu schimburile de prizonieri şi de a asigura acces liber Comitetului Internaţional al Crucii Roşii". La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri că va pleda pentru eliminarea restricţiilor privind vizele pentru ucrainenii care vizitează Europa, dacă Kievul îndeplineşte reformele necesare, relatează DPA în pagina online. De asemenea, Juncker a avertizat Moscova că Uniunea Europeană îşi va apăra frontierele estice dacă va fi necesar, în condiţiile în care Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania se simt ameninţate de acţiunile Rusiei în Ucraina.

"Securitatea şi frontierele statelor membre UE sunt intangibile şi vreau ca acest lucru să fie înţeles foarte clar la Moscova", a precizat Juncker, în discursul său privind starea Uniunii. "Solidaritatea nu este un cuvânt gol", a adăugat el. Preşedintele CE a apreciat că Polonia şi ţările baltice sunt "membri foarte importanţi" ai UE. "Ele nu ar trebui să creadă că nu am fi acolo dacă securitatea şi graniţele lor ar fi în pericol", a menţionat Juncker. "Avem o obligaţie de a apăra, dacă este necesar, securitatea tuturor", a mai spus el. Conflictul, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu moartea a aproape 8.000 de civili, potrivit datelor furnizate marţi de ONU.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?