X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Expert: Moscova va avea dreptul să vorbească despre genocid

9 sep. 2015,, 09:30   Politică
14707 7
Эксперт: Москва получит право заявить о геноциде
Foto: golos.md
„În cazul în care pînă la 1 ianuarie nu va fi găsită o soluție privind exportul preferențial a mărfurilor din Transnistria în UE (acest regim expiră la sfîrșitul anului 2015), aceasta va «detona» procesul de negocieri”, a declarat expertul NOI.md.

În opinia expertului, în Moldova deocamdată nu există o soluție pentru această problemă, rezolvarea căreia trebuie să fie atinsă în cadrul negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol, Chișinău și Bruxelles, Chișinău și Moscova. Deocamdată toți sînt ocupați cu altceva. Dacă problema nu va fi soluționată, atunci Moscova o va folsi ca instrument de presiune asupra Chișinăului.

Potrivit expertului, problema constă din trei părți. Prima – cine va elibera și controla certificatele de origine? Partea transnistreană nu-i va admite acolo pe vameșii moldoveni (certificatele de origine sînt eliberate de Serviciul vamal).

A doua parte a problemei – implementarea standardelor europene în Transnistria. Pe malul drept al Nistrului pentru aceasta există diferite programe de susținere, granturi, însă întreprinderile transnistrene nu beneficiază de această finanțare.

Cea de-a treia parte constă în necesitatea modificării legislației transnistrene, pentru a putea adera la DCFTA, în condițiile în care regiunea se orientează spre legislația rusă și nu va accepta această condiție.

Potrivit sursei noastre, principalul negociator din partea Bruxelles-ului a adoptat o poziție foarte dură: sau transnistrenii vor accepta condițiile UE, sau nu vor primi nimic. Echipa comisarului european pentru Extindere intenționează să obțină măcar semnătura Sovietului suprem de la Tiraspol pe o foaie de parcurs, care ar prevedea că Transnistria stopează programul de armonizare a legislației locale cu cea din Rusia și va tinde spre armonizare cu legislația europeană. Însă acest lucru nu se va produce pînă la 1 ianuarie și atunci Moscova va avea dreptul să vorbească despre genocid, avînd în vedere că UE își va închide hotarele pentru mărfurile transnistrene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?