X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Calmâc, ales preşedinte al Comitetului director pe capacităţi comerciale şi standarde în cadrul UNECE

8 sep. 2015,, 12:10   Economie
2531 1
Калмык избран председателем комитета директоров по торговле UNECE
Foto: noi.md
Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a fost ales în funcţia de preşedinte al Comitetului director pe capacităţi comerciale şi standarde în cadrul Consiliului economic şi social al Comisiei Economice pentru Europa a ONU (UNECE) pentru următorii doi ani. Evenimentul a avut loc în cadrul primei reuniuni a Comitetului, care a avut loc în perioada 31 august - 2 septembrie, la Geneva.

Potrivit Ministerului Economiei, în cadrul reuniunii au fost apreciate eforturile depuse de țara noastră în vederea eliminării barierelor tehnice în calea comerțului. În context, UNECE preconizează realizarea unui studiu privind impactul standardizării, sistemului de acreditare și metrologie din Moldova asupra facilitării comerțului și a competitivității de export. Costurile acestui studiu, în valoare de 100 mii de dolari vor fi acoperite de Guvernul Elveției.

Rezultatele documentului vor fi discutate și împărtășite cu părțile interesate într-un atelier național, dar și în cadrul unui forum de nivel înalt, care va avea loc în 2016. Studiul va include un set de chestionare pentru agențiile guvernamentale relevante din Republica Moldova, propuneri de măsuri pentru îmbunătățirea sistemului infrastructurii calității din țara noastră pentru facilitarea comerțului.

De asemenea, s-a convenit sincronizarea activității Comitetului director pe capacități comerciale și standarde cu cele ale Comitetului pe inovație, competitivitate și parteneriate public-private.

Ședințele Comitetului director pe capacități comerciale și standarde al UNECE vor avea loc anual sau la necesitate. Funcția în care a fost ales Octavian Calmâc este una extra-ministerială, demnitarul continuând să activeze în cadrul Ministerului Economiei.

UNECE reunește 56 de țări din Uniunea Europeană, Europa de Vest și de Est, Europa de Sud-Est și Comunitatea Statelor Independente (CSI), America de Nord.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?