X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Barbăroșie: Organizatorii protestului sînt forţaţi să se mişte spre crearea unei formaţiuni politice

8 sep. 2015,, 10:59   Politică
2901 3

Barbăroșie: Organizatorii protestului sînt forţaţi să se mişte spre crearea unei formaţiuni politice
Foto : noi.md

Alegătorii din Republica Moldova nu se mai regăsesc în spectrul de partide existente și optează pentru o nouă forță politică care să le reprezinte interesele. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, care a explicat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că organizatorii protestelor antiguvernamentale ar putea crea o nouă mișcare politică în Moldova, notează NOI.md.

Potrivit expertului, inițiatorii mitingurilor nu pot fi acuzați de faptul că intenționează să folosească protestele drept pistă de lansare pentru un nou partid.

„Din contra, eu cred că organizatorii acestui protest sînt forţaţi de logica evenimentelor să se mişte spre crearea unei formaţiuni politice. Este foarte important acum dacă ei vor crea această formaţiune pe principii sănătoase, dacă vor încerca să evite capcanele paternului nostru de partide politice, în care un lider decide totul, dacă se vor baza pe democraţia internă, dacă vor avea organe suficiente reprezentative în centru şi în teritoriu şi dacă îşi vor asigura finanţarea de la cetăţean, şi nu de la doi-trei oligarhi care să le dicteze comportamentul”, a punctat Barbăroșie.

Arcadie Barbăroșie a salutat faptul că duminică, în piață au fost prezenți reprezentații diferitor segmente sociale: fermieri, intelectuali, pensionari, studenți. Un alt aspect ce nu trebuie trecut cu vederea, spune intervievatul, este faptul că oamenii nu au fost plătiți să vină în piață, dar au cheltuit propriile resurse pentru a ajunge la Chișinău.

„Cred că la acest protest au participat atît cetăţeni care văd viitorul ţării în Est, cît şi concetăţeni de-ai noştri care văd viitorul ţării în Vest. Probabil, majoritatea totuşi sînt acei care sînt proeuropeni, care înţeleg ce înseamnă libertăţile democratice, principiile şi valorile europene şi au ieşit ieri în stradă să manifeste împotriva celor care i-au dezamăgit”, a explicat Barbăroșie.

„Şi ceea ce este extrem de important – sînt foarte mulţi tineri. Au fost foarte mulţi tineri, dacă comparăm cu alte evenimente de acest tip. Aceasta înseamnă că problemele pe care le-au formulat şi, eventual, soluţiile pe care le-au formulat aceşti membri ai grupului de iniţiativă, aceste probleme sînt conştientizate şi de populaţia ţării, în mare măsură, şi soluţiile sînt susţinute de mulţi dintre concetăţenii noştri”, a adăugat directorul IPP.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?