Eurovision stiri: 523
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4012

Satul din Moldova în care elevii nu merg la şcoală

7 sep. 2015,, 14:45   Societate
3939 2
В селе Парканы Сорокского района разгорелся "школьный" конфликт
Foto: drive2.ru
La o săptămână de la începutul noului an de studii, în Moldova este o localitate în care copiii nu merg la şcoală. Situaţia din satul Parcani, raionul Soroca, a ajuns în vizorul procurorilor, după ce părinţii au refuzat să-şi ducă odraslele la instituţia de învăţământ din localitatea vecină.

După ce autoritățile raionale au decis să transforme gimnaziul din satul Parcani în școală primară, cei 27 de elevi refuză să meargă la școala din satul Voloave, care se află la o distanță de doi kilometri.

Părinții spun că în școala din satul vecin condiţiile sunt proaste:

"Jumătate de școală se încălzește la Voloave, jumătate nu. Pe când la noi foarte bine se încălzește școala, e pe gaz. Bucătărie bună avem, ferestrele sunt schimbate, sunt noi. Ușile sunt forte bune, clasele sunt amenajate".

Elevii spun că-și doresc să meargă la ore:

"Noi vrem ca să învățăm la școala din Parcani, nu vrem să plecăm în alt sat, la Voloave. Stăm acasă, așteptăm să ne deschidă șoala noastră."

Iar în semn de solidaritate, nici copiii din clasele primare nu frecventează lecțiile.

"Copiii vin până pe pragurile școlii și nu vor să intre mai departe. Săptămâna trecută au fost puțini copii, câte unul-doi în clase. Noi în fiecare zi suntem pregătiți pentru a petrece lecțiile după orar", a declarat directorul școlii primare din Parcani, Svetlana Glijin.

În schimb, directorul gimnaziului din Voloave afirmă că instituția este asigurată cu tot necesarul pentru studii.

"Toate sălile de clasă sunt amenajate, funcționează conform cabinetelor de studii. Școala dispune de o cantină, sală festivă, sală sportivă, care este funcționabilă. Pe timp de iarnă, clădirea se încălzește. Nu vedem probleme pentru activitatea elevilor pe parcursul anului de studii", a spus directorul gimnaziului din Voloave, Galina Zabrian.

Elevii sunt aşteptaţi în fiecare dimineață de către șoferul autobuzului, care ar trebui să-i ducă spre gimnaziul din satul vecin.

"Am venit și am pus autobuzul aici și i-am așteptat. Dar copiii n-au venit. Am stat până la amiază, până să-i duc înapoi", a spus şoferul Vasile Sochircă.

Părinții care nu-şi duc odrasele la şcoală riscă să fie cercetați penal pentru că ar îngrădi dreptul copiilor la educaţie.

"În cazul neconformării la cerințele legii, urmează a fi întocmite proceduri contravenționale părinților. Pentru neonorarea obligațiunilor de întreținere și educare a copiilor. Copilul are dreptul de a fi școlarizat, respectiv atrage obligațiunea părinților de a întreprinde toate măsurile ca copiii să fie școlarizați", a declarat procurorul raionului Soroca, Serghei Cebotari.

Pentru a întreține școala din satul Parcani, autoritățile raionale au nevoie, anual, de trei milioane de lei, bani de care nu dispun
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?