X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

Litra: UE a fost prea indulgentă uneori față de Moldova

4 sep. 2015,, 11:32   Politică
4399 4

Litra: UE a fost prea indulgentă uneori față de Moldova
Foto: europalibera.org

Republica Moldova a fost destul de aproape de momentul în care ar fi putut beneficia de sprijin pentru depunerea cererii de aderare la UE, dar acel moment a fost ratat. Opinia aparține expertul Institutului de Politică Mondială de la Kiev Leonid Litra și a fost exprimată în cadrul unui interviu acordat Platformei ”Pentru Europa”, notează NOI.md.

„Acel moment a fost pierdut și cred că va dura cîțiva ani buni pînă vom putea reveni la acest subiect într-o manieră practică. Pînă atunci, Moldova trebuie să se concentreze pe implementarea Acordului de asociere, mai ales pe dimensiunea economică. Nu vorbesc doar de exporturi, dar în special despre asigurarea concurenței loiale, susținerea nediscriminată a afacerilor”, a explicat Leonid Litra.

În opinia intervievatului, euroscepticismul nu a apărut întîmplător în Moldova, ci este o consecință directă a modului în care s-au implementat reformele. Chiar dacă au existat așteptări foarte mari, multe dintre ele puteau fi îndeplinite din 2009 încoace, afirmă Litra.

„Unele dintre cele mai mari ilegalități s-au făcut anume sub lozinca integrării europene, începînd cu concesionarea dubioasă a aeroportului și sfîrșind cu jaful miliardului de dolari. Din acest motiv, în cazul Republicii Moldova, integrarea europeană este asociată involuntar cu ilegalități și condiții mai dificile de trai”, a punctat interlocutorul.

Expertul mai este de părere că decizia UE privind înghețarea finanțării este una firească, fiind adoptată cu scopul evitării altor delapidări și pentru a determina Guvernul să înceapă soluționarea problemelor. Cu toate acestea, spune Leonid Litra, oficialii europeni au fost prea indulgenți în anume cazuri față de actuala guvernare.

„Semne clare că lucrurile nu erau prea bune au existat din 2012-2013, însă UE a preferat să continue discursul despre „istoria de succes” a Parteneriatului Estic. Într-adevăr, în comparație cu celelalte state din PaE, Moldova a demonstrat un progres destul de bun, dar asta nu doar din cauza faptului că au fost implementate anumite reforme, dar și pentru că celelalte state au făcut prea puțin”, a conchis Leonid Litra.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?