X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

La Chişinău s-a deschis un centru pentru designeri şi antreprenori din industria modei

4 sep. 2015,, 10:15   Capitala
7789 2
Центр для дизайнеров открылся в Кишиневе
Foto: colady.ru
Joi, 3 septembrie, pe teritoriul Universităţii Tehnice din Moldova (UTM) s-a deschis Centrul de perfecţionare şi excelență în domeniul tehnologiei şi designului "ZIPhouse", relatează agenția „Infotag”.

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a spus la ceremonia de deschidere că crearea unor asemenea centre contribuie la dezvoltarea industriei în Moldova.

"Datorită Centrului, a devenit posibilă pregătirea de specialişti calificaţi, atît de necesari industriei uşoare. Universitatea Tehnică trebuie să devină un exemplu pentru alte instituţii de învăţămînt din ţară", a subliniat premierul, dînd asigurări că Guvernul va promova în continuare asemenea proiecte.

Clădirea modernă a Centrului, cu suprafaţa de 800 m.p., se află după blocul III de studii al UTM. Spaţiul intern al acesteia permite activitate comună, cercetări şi activitate didactică. De asemenea, există posibilitatea de a desfăşura seminare, demonstrări de modă şi sesiuni foto. În plus, studenţii au acces la biblioteca electronică, reviste, cărţi şi mostre de ţesături.

Pentru design şi producere sînt acordați 300 m.p. din clădire. Liniile de producere, dotate cu utilaj modern, pot fi folosite atît pentru studii, cît şi pentru experimente – tinerii designeri pot crea propriile minicolecţii.

Centrul dispune de un studio fotografic, o sală de computere, în care au fost instalate programe pentru modelarea articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte în format 3D, o bibliotecă a ţesăturilor şi săli cu tehnică pentru cusut.

"Scopul principal pe care l-am urmat la construcţia Centrului este posibilitatea de a instrui specialişti pentru industria uşoară", a declarat reprezentantul USAID Tim Ong.

Ceremonia s-a încheiat cu demonstrarea colecţiei primăvară-vară de îmbrăcăminte, creată de studentele Universităţii.

Centrul a fost construit cu sprijinul Ministerului Educaţiei, UTM şi Asociaţia patronală a întreprinderilor din industria uşoară (APIUS) în cadrul proiectului "Creşterea competitivităţii şi dezvoltarea întreprinderilor II" (CEED II), finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare. Proiectul are un buget de $325 mii. Din această sumă, $100 mii au fost acordate de partea moldovenească.
1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?