X 
Transnistria stiri: 1427
Eurovision stiri: 515

BCE și-a redus prognozele de creștere și inflație pentru zona euro

3 sep. 2015,, 22:00   Externe
3144 0

Foto: agerpres.ro

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a redus, joi, estimările privind creșterea economică și rata inflației în zona euro, iar președintele BCE, Mario Draghi, a avertizat că inflația în zona euro ar putea coborî, temporar, în zona negativă, în cursul următoarelor luni, transmite Reuters. BCE, care tot joi a decis să lase nemodificată dobânda de bază la nivelul minim record de 0,05%, a avertizat că șansele ratării țintei de inflație pe termen mediu au crescut ca urmare a scăderii prețului petrolului, încetinirii creșterii economiei chineze și altor piețe emergente, precum și a aprecierii monedei euro.

Conform noilor prognoze de inflație prezentate joi de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflație de doar 0,1%, urmată de o creștere a prețurilor de 1,1% în 2016 și un avans de 1,7% în 2017. Comparativ, în luna iunie a acestui an estimările de inflație ale BCE erau de 0,3% pentru 2015, 1,5% în 2016 și 1,8% pentru 2017.

De asemenea, BCE a revizuit în jos și prognoza privind creșterea economică înregistrată de zona euro până la 1,4% în 2015, 1,7% pentru anul viitor și 1,8% în 2018, față de estimările din luna iunie care mizau pe o creștere de 1,5% în 2015, 1,9% pentru 2016 și 2% în 2017.

'Noi riscuri la adresa perspectivelor de creștere și inflație au apărut recent', a subliniat Mario Draghi, făcând referire la turbulențele bursiere provocate de încetinirea economiei chineze. Potrivit președintelui BCE, efectul încetinirii economici chineze se propagă prin două canale: pe de o parte prin diminuarea exporturilor altor țări și pe de altă parte prin reducerea încrederii pe piețele financiare.

În plus, rata anuală a inflației în zona euro, care de câteva luni a stagnat la 0,2%, în pofida achizițiilor masive de obligațiuni derulate de BCE din luna martie, ar putea chiar să 'coboare în teritoriul negativ în lunile următoare', a spus Mario Draghi, care a precizat însă că va fi vorba despre un fenomen temporar, alimentat în principal de scăderea prețului petrolului, în timp ce dinamica salariilor continuă să se îmbunătățească.

Pentru a stimula creșterea economiei zonei euro și a evita pericolul deflației, BCE a început în luna martie să achiziționeze lunar obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Liderii BCE intenționează să deruleze acest program până în luna septembrie 2016 sau până când rata anuală a inflației va reveni în apropierea obiectivului țintă de 2%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?