Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Cu cât a crescut numărul imigranţilor în ţara noastră

31 aug. 2015,, 13:30   Societate
3651 4

Число прибывающих в Молдову беженцев увеличилось за год в 4 раза
Foto: mowjow.com

Numărul străinilor care vor să locuiască în Moldova a crescut de aproape patru ori într-un an. Potrivit datelor Biroului Migraţie şi Azil, anul trecut, au fost depuse 274 de cereri, faţă de 72 de solicitări, înregistrate în 2013. Mulți dintre refugiaţi își găsesc adăpost temporar la Centrul de Cazare a Solicitanților de Azil din Chișinău.

Tatiana Zadirenko are 27 de ani și a venit în Moldova din Donețk, acum un an, împreună cu soțul și copilul lor. Ei au fost nevoiţi să plece din cauza conflictului militar din estul Ucrainei. Şi-au găsit adăpost temporar la Centrul de Cazare a Solicitanților de Azil din Capitală, dar peste două săptămâni vor fi nevoiţi să-l părăsească.

"Doar soțul lucrează. Are un salariu mic și nu ne ajunge. Primeşte cel mult 4000 de lei pe lună. Iată în așa condiții trăim cu un copil mic. Este greu, desigur. Va trebui să luăm în chirie o locuință. Nu știu cum vom trăi", a spus o refugiată din Doneţk, Tatiana Zadirenco.

În acelaşi centru l-am găsit și pe Amaiak Martirosian, care a venit din Armenia.

"Rog autoritățile din țară să ne ajute dacă au posibilitatea. Există familii care nu au unde sta. În curând, vor fi nevoiţi să ia locuinţe în chirie", a declarat refugiatul din Erevan, Armenia, Amaiak Martirosian.

Timp de jumătate de an, refugiații beneficiază de o idemnizaţie lunară de 635 de lei.

"Li se oferă cazare gratuită, lenjerie, bucătăria unde își pot prepara mâncarea, sala de sport, sala de lectură, calculator –unde pot luat legătura cu casa, cu cei apropiați", a spus angajata Centrului de Cazare a Solicitanților de Azil din Chișinău, Aliona Tofan.

Potrivit reprezentanților Biroului de Migraţie şi Azil, în Moldova sunt înregistraţi peste 600 de refugiaţi. Jumătate dintre ei sunt din Siria, 132 - din Ucraina, iar ceilalţi au venit din ţări precum Sri Lanka, Afganistan sau Pakistan.

"Aceste cifre care le-am numit, Siria şi Ucraina nu sunt relevante ca persoane fugite din ţările lor, deoarece de când s-a început conflictul în aceste ţări fug şi se legalizează în alt mod, vin la studii, se căsătoresc, vin la soţii. În ultimul timp, văd că vin cereri din Irak, aceeaşi zonă afectată, ţară vecină cu Siria", a declarat şefa direcţiei refugiaţi Biroul Migraţie şi Azil, Ecaterina Silvestru.

Datele oficiale mai arată că, în primele opt luni ale acestui an, peste 200 de străini au cerut azil în ţara noastră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?