Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Aeroportul percepe de la fiecare pasager la plecare cîte 9 euro

27 aug. 2015,, 11:00   Societate
3886 2
Аэропорт незаконно берет по 9 евро с каждого улетающего
Foto: novostipmr.com
Investițiile Companiei Avia Invest în dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău sînt efectuate, printre altele, din contul unei „taxe de modernizare” în valoare de 9 euro, percepută nelegal de la fiecare pasager la plecare din Moldova, consideră Centrul Național Anticorupție.

În scrisoarea adresată Prim-ministrului Valeriu Streleț, publicată pe site-ul Guvernului, directorul CNA Viorel Chetraru comunică că în urma verificării activității companiei Avia Invest s-a constatat că „nu au fost efectuate investiții în dezvoltarea aeroportului din partea companiilor investitoare, dar s-au utilizat mijloacele financiare proprii obținute din activitatea serviciilor aeroportuale (430 milioane de lei în perioada anilor 2012-2015)”.

În scrisoare se menționează că una din sursele de finanțare a aeroportului este „taxa de modernizare”, instituită în conformitate cu Acordul privind finanțarea Aeroportului Internațional Chișinău, semnat la 18 decembrie 2008 de această întreprindere, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

În conformitate cu acest Acord s-a instituit o „taxă de modernizare” în valoare de 9 euro per pasager la plecare”, percepută pentru acoperirea împrumuturilor obținute de la BERD (25,5 milioane de euro) și BEI (20 milioane de euro).

CNA menționează că deși aceste datorii au fost stinse, taxa în sumă de 9 euro nu a fost anulată.
„Centrul consideră necesară …anularea taxei de modernizare în sumă de 9 euro per pasager la plecare, percepută în vederea noastră ilegal, odată cu stingerea obligațiunilor pe contractele de creditare între Aeroportul Internațional Chișinău cu BERD și BEI”, se specifică în scrisoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?