Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Lucrările de restaurare a Capelei de pe strada Dimo din capitală, sunt ilegale (FOTO)

26 aug. 2015,, 12:00   Capitala
3336 3

Lucrările de restaurare a Capelei de pe strada Dimo din capitală, sunt ilegale (FOTO)
Foto: facebook.com

La Capelei în memoria voluntarilor bulgari, ce se află pe strada Dimo,6 din capitală sunt înfăptuite lucrări de restaurare a cupolelor. Aceste lucrări sunt făcute, potrivit Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, în mod ilegal, transmite NOI.md.

Contactat de redacția NOI.md, directorul Agenției, Ion Ștefăniță a menționat că lucrările se înfăptuiesc în mod ilegal: „Părintele Papuc fără documentația de proiect, fără autorizație de construcție, a purces la schimbarea nu doar a materialelor, dar și a formei originale ale capelei”.

Astfel, la 18 august Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova a sesizat Inspecția de Stat în Construcție pentru a interveni și a interzice efectuarea acestor lucrări. La 24 august, Agenția a sesizat procuratura municipiului Chișinău pentru a iniția un dosar penal asupra acestor intervenții ilegale.

Potrivit sursei, la cererea de a prezenta măcar un act în baza căruia ar avea loc aceste lucrări, părintele Papuc nu a putut face acest lucru, din simplu motiv că acte nu există, iar inițiativa vine din partea lui personală. Însă finanțarea lucrărilor are loc „din banii enoriașilor”, susține părintele.

Capela în memoria voluntarilor bulgari este un monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională. A fost construită în 1882. Are forma octagonală în plan, prezentînd o singură încăpere rituală, încununată de o turlă luminoasă. Sursa formelor arhitecturale a servit arhitectura rusă, tratată electic, împreună cu detalii neoclasice.

Circa opt mii de combatanți au participat aici, pe teritoriul fostului hipodrom, la trecerea în revistă la 12 aprilie 1877, a trupelor ruse, voluntarilor bulgari și moldoveni, înainte de plecarea lor spre Balcani pentru a participa la eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?