X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Din Rusia pana in Iran: Consecintele prabusirii pietei petrolului

24 aug. 2015,, 23:00   Externe
4016 1

Foto: nesru.com

In timp ce atentia generala este captata de miscarea Statul Islamic, iar acordul cu Iranul este intors pe toate partile de difersi analisti si politicieni de pretutindeni, in lume se petrece ceva de mai mare amploare. Suntem martorii unei scaderi istorice a preturilor la petrol. Un fenomen similar s-a produs in 1980 si a disparut Uniunea Sovietica. Ce se va inampla acum, se intreaba Fareed Zakaria in paginile cotidianului The Washington Post.

"Ne aflam in pragul unei perioade de preturi mici la petrol, mai de durata si mai stabila decat cea de la sfarsitul anilor 1980", este de parere Nick Butler, fost sef al serviciului planificare din cadrul companiei British Petroleum. De ce? Expertul britanic vorbeste despre furtuna perfecta. Livrarile au crescut considerabil, pentru ca un deceniu de petrol scump i-a determinat pe producatori sa investeasca mijloace uriase in exploatarea de noi zacaminte. Acesti bani au fost cheltuiti, iar livrarile vor dura ani buni.

Leonardo Maugeri, fost sef de strategii la gigantul italian Eni spune, la randul lui: Nu exista metoda care sa opreasca acest fenomen". In opinia lui, preturile la petrol au absolut toate sansele sa coboare in urmatorul an la 35 de dolari/baril, fata de 105 si mai mult anul trecut. Principalul cauza a acestei ieftiniri galopante este Arabia Saudita, poate singurul stat producator din lume capabil sa deschida sau sa inchida robinetul cu foarte mare usurinta si care continua cu inversunare sa pompoze titei. "Sauditii stiu ca este in defavoarea lor, dar spera ca altii vor avea si mai mult de suferit", spune Maugeri.

In primul rand, sauditii vor sa puna pe butuci productia de sist din Statele Unite. Deocamdata, planul a esuat. Chiar daca firmele americane, afectate de pretul scazut al petrolului, folosesc tehnicii de inalta clasa si un management bine pus la punct pentru a ramane pe linia de plutire. Revenirea Iranului pe piata petrolului reprezinta alt factor care impinge preturile in jos.

Multi experti si comentatori americani au sperat ca un titei ieftin va grabi caderea regimurilor indoilnice din lume. Intr-adevar, lucrurile incep sa se miste in aceasta directie, dar cu o viteza care poate conduce la un haos greu de imaginat si la instabilitate intr-o lume aflate si asa mereu in alerta. In Rusia, spre exemplu, petrolul ieftin inseamna, practic, saracie, revolte cu final necunoscut. In Irak, unde petrolul asigura 90% din veniturile bugetare, incasari mai mici pot deteriora si mai mult lucrurile. Iar in Venezuela, unde anul trecut economia a afisat un recul de 5%, anul acesta va pierde 7%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?