Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Cum RISEMoldova a exportat în Rusia fructe inexistente în condiţii de embargo

20 aug. 2015,, 17:39   Societate
3543 0
RISEMoldova получила документы на экспорт в Россию несуществующих фруктов
Foto: ipn.md
Reporterii organizaţiei de ziarişti de investigaţie RISEMoldova au demonstrat, cum, în condiţiile embargoului rusesc, funcţionarii moldoveni eliberează unor companii documente, care permit exportul în Rusia a oricărei producţii pomilegumicole, fără nicio verificare de laborator şi indiferent de origine. IPN s-a adresat după amănunte în privinţa investigaţiei autorului materialului „Embargoul moldovenesc la exportul fructelor în Rusia”, Vladimir Thoric, redactorul departamentului de limbă rusă RISEMoldova, care s-a infiltrat în reţeaua acestei grupări organizate.

Prezentându-se ca fiind un mic întreprinzător, care a procurat în raionul Cantemir 19 tone de mere şi 19 tone de prune pentru export, ziaristul a primit de la directorul unei companii din Chişinău cu viză de reşedinţă în Transnistria, fără a mai verifica producţia, un pachet de documente în original, care permit exportul din Moldova în Rusia a unei cantităţi de 38 de tone de mere şi prune.

„Ancheta a durat circa trei săptămâni. La sfârşitul lunii iulie am aflat că unele companii moldoveneşti, cărora Rusia le-a permis temporar exportul de producţie, nu pot beneficia de certificate fitosanitare pentru export. Totodată, câtorva firme, care se consideră apropiate de conducerea Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentară (ANSA), li s-a permis de a exporta producţia. Aceştia sunt nişte businessmeni din Chişinău, care au decis să ocolească embargoul şi să continue exportul, înlocuindu-şi adresele juridice ale firmelor cu cele transnistrene”, a relatat Vladimir Thoric reporterului IPN.

Potrivit spuselor ziaristului, reprezentanţii companiilor de exportatori, cu care a reuşit să se întâlnească, sunt speriaţi de-a binelea.

„Păcat că businessmenii se tem nu de poliţişti şi de procurori, dar de un grup de funcţionari şi businessmeni, care au elaborat o schemă de eliberare selectivă a certificatelor fitosanitare pentru exportul în Rusia. Despre această chestiune se tem, deocamdată, să vorbească deschis până şi businessmenii din raioanele Moldovei din partea stângă a Nistrului, cărora Rusia le-a permis exportul de fructe şi legume. În opinia exportatorilor, pentru dreptul de a exporta producţia în Rusia, ei achită intermediarilor din Chişinău de la 750 până la 1200 dolari pentru o furgonetă”, a relatat autorul investigaţiei.

Centru Naţional Anticorupţie (CNA) a reacţionat deja la această investigaţie şi a procedat la analiza faptelor ce ţin de Agenţia Naţională pentru Securitatea Alimentară (ANSA) în legătură cu participarea posibilă a colaboratorilor săi la „exportul ilegal de fructe în Rusia”. ANSA a declarat, de asemenea, despre iniţierea unei investigaţii interne asupra datelor furnizate de RISEМолдова.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?