X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Opinie: Abordarea Republicii Moldova față de Federația Rusă nu se va schimba

14 aug. 2015,, 15:25   Politică
10022 8

Opinie: Abordarea Republicii Moldova față de Federația Rusă nu se va schimba
Foto : europalibera.org

Noul guvern de la Chișinău încearcă să mențină un dialog viabil cu partea rusă, în speranța că problema embargoului, dar și alte tensiuni bilaterale vor fi depășite. Opinia aparține expertului Veaceslav Berbeca de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” și a fost exprimată pentru NOI.md, după ce Valeriu Streleț și-a anunțat intenția de a se întîlni cu omologul său rus Dmitri Medvedev.

Potrivit lui Veaceslav Berbeca, ca și guvernele precedente de orientare proeuropeană, Guvernul Streleț va încerca să readucă la ordinea zilei problemele sensibile de pe agenda bilaterală.

“Nu cred că vor fi schimbări majore în poziția adoptată de autorități în raport cu Federația Rusă. Sînt sigur că la această întrevedere va fi abordată problema diferendului transnistrean și cea a relațiilor comerciale. Cred că Valeriu Steleț are capacitățile necesare pentru a purta un dialog constructiv cu omologul său, întrucît face de mult timp politică, a fost și un businessman de succes. Problema însă ține mai puțin de capacitățile de negociere ale guvernului nostru și mai mult de politica pe care o promovează Rusia față de Moldova. Chiar dacă au apărut anumite semnale pozitive din partea Federației, acesta nu sînt foarte concludente. Ideea de bază este că negocierile trebuie menținute și domnul Streleț asta face”, a explicat Veaceslav Berbeca.

În ceea ce privește prioritățile cooperării dintre guvernul de la Chișinău și cel de la București, analistul politic susține că acestea se referă la procesul de integrare europeană.

„Pornind de la declarațiile pe care le fac liderii politici din România privind susținerea necondiționată a țării noastre, cred că acordarea asistenței politice și financiare va continua. Avem un guvern proeuropean care a stabilit anumite priorități și cred că Streleț va continua bunele practici pe care le-a promovat și Leancă în relația cu statul vecin”, a explicat Veaceslav Berbeca.

Menționăm că ieri, premierul Valeriu Streleț a avut o discuție telefonică cu omologul său român, Victor Ponta, cei doi urmînd să aibă o întrevedere în timpul apropiat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?