Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Nantoi: Societatea trebuie să recîștige statul acaparat

11 aug. 2015,, 16:00   Politică
5177 17
Нантой: Общество должно вернуть себе захваченное государство
Foto: flux.md
„Dacă Moldova este acaparată de cineva, nimeni nu o va întoarce de bunăvoie, de aceea societatea trebuie să recîștige statul și sensul existenței acestuia”, astfel a comentat politologul Oazu Nantoi solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, de a „întoarce statul acaparat (Moldova) cetățenilor lui”, relatează NOI.md.

„Spectrul de acțiuni în acest sens este suficient de larg – începînd cu dreptul poporului la revoltă, stipulat în preambulul Declarației Universale a Drepturilor Omului (eu nu chem, ci doar citez), cu implicarea activă în acțiunea de protest, dar cu un scop clar definit și terminînd cu antrenarea intensă în activitatea partidelor de opoziție”, consideră expertul.

Totodată, el menționează că nu este susținătorul scenariilor revoluționare. „Consider că societatea trebuie să aleagă: ori ea este în stare să genereze o forță politică alternativă, capabilă să ridice cîteva sute de mii de persoane la alegeri și să obțină „pachetul majoritar al acțiunilor” în Guvernul de coaliție, plus să dispună de dreptul moral de a ajunge la guvernare și a realiza promisiunile electorale, ori noi vom continua să ne mișcăm într-un cerc închis”, spune Oazu Nantoi.

Cel mai probabil, vom fi nevoiți să așteptăm următoarele alegeri. În opinia politologului, de obicei, alegerile în Moldova dau răspuns la întrebarea unde se va afla centrul de influență externă: în Kremlin sau la Bruxelles.

„În ciuda întregului comportament neclar și iresponsabil al politicienilor noștri după 30 noiembrie, Moldova continuă să fie dependentă de partenerii de dezvoltare din exterior, menționează dl Nantoi. De aceea, în societate ar putea să se producă un șir de schimbări, dacă Occidentul va aplica în mod consecvent principiul „morcovul și bățul”. Avem Acordul de Asociere cu UE semnat, sîntem dependenți de partenerii externi și societatea ar trebui să se implice. Doar în acest caz există șansa de a ieși step by step (pas cu pas, treptat) din această situație, pe care noi o calificăm elegant drept stat acaparat”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?