Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Expert: Este incorect de a înlocui furtul rezervelor valutare ale BNM cu criza bancară

11 aug. 2015,, 12:45   Economie
4254 11
Foto: noi.md
"În Moldova nu este criză bancară, este o noţiune vehiculată cu care se încearcă acoperirea furtului rezervelor valutare din Banca Naţională a Moldovei (BNM) în proporţii imense", consideră expertul Visarion Ceşuev.

Solicitat de corespondentul agenţiei "Infotag", expertul a spus că "în furtul rezervelor valutare din BNM Banca de Economii (BEM) a fost folosit ca un mecanism de transmisie".

"Acest mecanism a permis BNM să cheltuiască nechibzuit valuta pentru cererea în creştere de pe piaţă, deşi valuta era cumpărată de acei ce au obţinut acces liber la banii celor trei bănci - ВЕМ, Banca Socială şi Unibank", consideră Ceşuev.

Potrivit spuselor sale, acest mecanism a început să funcţioneze pe deplin, doar cînd BNM a obţinut de la Guvern garanţii de acordare băncilor a 9,5 mld. de lei, înainte ca regulatorul să intenţioneze să introducă administrare specială la cele trei bănci.

"Leul moldovenesc a fost intenţionat depreciat, satisfăcînd cererile acelora cărora li s-a permis să ia din cele trei bănci sume nelimitate de bani, pentru a le converti şi transfera în străinătate", consideră Ceşuev.

El a atras atenţia asupra faptului ce s-a întîmplat cu veniturile populaţiei, care din cauza deprecierii intenţionate a leului în doar 6 luni s-au depreciat cu $79.

"Acest lucru se vede bine pe exemplul salariului mediu pe ţară, care la începutul anului în dolari constituia $312, iar la 1 iunie 2015 indicele acestuia a scăzut pînă la $233. Reiese că fiecare din cei ce astăzi au un loc de muncă în Moldova şi primesc salariu mediu, pierd lunar pe furtul rezervelor BNM $79", a explicat expertul, convins că BEM este închisă intenţionat.

"Închiderea acestei bănci este necesară pentru ca instituţia să nu mai existe, cu scopul ca reclamantul să nu-şi poată cere banii înapoi, pentru a retrage cît mai multe rezerve valutare din BNM. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a depreciat intenţionat leul moldovenesc la indicaţia unor persoane", a spus expertul.

Pe Ceşuev îl miră poziţia FMI, a Băncii Mondiale şi Uniunii Europene, care afirmă într-un glas despre raţionalitatea de a lichida cît mai repede BEM.

"Dacă ei ar înţelege ce s-a întîmplat cu adevărat, atunci nu ar vorbi despre o criză bancară, ci ar cere returnarea rezervelor valutare furate ale BNM", a subliniat expertul.

El este categoric împotriva lichidării BEM, propunînd să fie restructurată.

"Dar autorităţile nici nu vor să audă, deoarece în furtul rezervelor valutare ale BNM, BEM a fost doar un paravan şi acum cel mai simplu ar fi să fie închisă, pentru ca, cum se spune, să şteargă toate urmele. Nu va fi persoana juridică - nu va fi nici cerinţa de a returna creditele obţinute de la aceasta", a subliniat Ceşuev.

În opinia expertului, autorităţile ar trebui să aplice o schemă simplă, eliberînd dintîi o emisie deschisă de acţiuni, pentru ca orice doritor să poată deveni acţionar al băncii.

"Apoi ar trebui de vîndut o parte din activele BEM, care are cele mai multe reprezentanţe în ţară - 533, atunci cînd celelalte bănci în comun au doar 372", a menţionat expertul.

Al treilea pas real ar putea deveni fuziunea celor trei bănci într-o singură instituţie financiară, care ar putea să asaneze situaţia financiară.

"BEM nu are datorii, deoarece datoriile sale au garanţii de la Guvern, care va trebui să le restituie. În mare parte datoriile s-au acumulat pe cale administrativă, la eliberarea creditelor unor persoane care nu intenţionau să le returneze", a spus expertul.

În opinia sa, lichidarea BEM este "un adevărat dezastru".

"Este ca şi cum ai lichida RM. În plus, BEM este lichidată pentru a salva 10-20 de infractori, care au furat obraznic banii din rezervele BNM", a subliniat expertul, întrebîndu-se de ce FMI şi UE sînt pentru lichidarea BEM.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?