X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Andrievschi: Streleţ va intra în istorie sau va rămîne un „premier de rînd”?

10 aug. 2015,, 16:30   Societate
4301 2
Андриевский: Стрелец войдет в историю или останется «просто премьером»?
Foto: gzt.md
Politologul Vitalie Andrievschi consideră că, actualmente, noul şef al Guvernului se află la răspîntie şi are şanse reale de a schimba situaţia din ţară, dar ar putea foarte bine şi să rateze această şansă, informează NOI.md cu referire la kp.md.

În opinia expertului, e greu de spus ce se va hotărî Executivul să facă. „Dar ştiu ce trebuie de făcut pentru a scoate ţara din criză. Una dintre primele sarcini e să crească eficienţa puterii. Puterea trebuie să fie profesionistă. Actualemnte, pînă la 50% din funcţionarii unor ministere nu au o pregătire corespunzătoare, fiind absolut de prisos şi Guvernul ar avea doar de cîştigat dacă i-ar reduce”, a declarat Vitalie Andrievschi.

Potrivit politologului, de asemenea este necesar de a schimba sistemul de formare profesională. În prezent, nici în medicină, nici în instituţiile superioare de învăţămînt nu există un sistem normal de verificare a calităţii studiilor şi a pregătirii specialiştilor – examenele se transformă într-un concurs cu bani. În principiu, acelaşi lucru se întîmplă şi în ministere. Ideal ar fi ca premierul să rupă acest sistem vicios, ca să avem cadre cu adevărat profesioniste.

„Pe lîngă aceasta, în lupta cu corupţia, trebuie să se facă ordine în diferite departamente şi ministere, indiferent de apartenenţa la vreun partid şi de legăturile de rudenie. Trebuie să înţelegem că anume acum edificăm statul Moldova. Sînt necesare măsuri de protecţie a independenţei şi integrităţii acesteia, protejarea de unionism şi separatism, în acelaşi timp. Această abordare sigur va duce la înrăutăţirea relaţiilor cu unele ţări, dar este necesar pentru noi”, consideră expertul.

Potrivit lui Andrievschi, situaţia premierului nu e de invidiat. „El e un kamikaze, are de „curăţat grajdurile lui Augias”. Va face acest lucru sau nu? Dacă cuvintele lui vor rămîne doar cuvinte, nu se va mult timp la putere, fiindcă poporul s-a săturat deja şi vrea acţiuni concrete. În momentul de faţă, Valeriu Streleţ are de ales – să se îngrijească de propriile interese (în acest caz, el va face înţelegeri cu toţi şi îşi va rezolva chestiile) sau să apere interesele ţării (şi pentru asta va trebui să se certe şi să se contreze cu mulţi). Streleţ are posibilitatea de a intra în istorie, dar şi să rămînă un „premier de rînd”. a concluzionat Vitalie Andrievschi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?