Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4032

BERD solicită convocarea adunării generale extraordinare a acţionarilor Victoriabank

10 aug. 2015,, 13:35   Economie
3969 0

Foto: agora.md

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) solicită convocarea adunării generale extraordinare a acţionarilor Victoriabank pentru a alege un nou consiliu de administraţie şi a restabili guvernanţa corporativă.

Printr-o scrisoare publică din 7 august 2015, BERD, care deţine în prezent 15,06% din capitalul băncii, i-a îndemnat pe ceilalţi acţionari să se alăture cererii de convocare a adunării extraordinare.

Ordinea de zi propusă de BERD include încetarea anticipată a competenţelor consiliului de administraţie al Victoriabank, care a fost suspendat printr-o hotărîre judecătorească din septembrie 2014, şi alegerea unui nou consiliu.

„Acţionarii Victoriabank, inclusiv BERD, au dreptul la un rol activ în guvernarea corporativă a băncii. Este nesatisfăcător ca o bancă atît de importantă din Moldova să activeze fără un consiliu de administraţie, în special luînd în consideraţie provocările cu care acum se confruntă sectorul bancar” a declarat Henry Russell, Directorul BERD pentru Instituţii Financiare din Republica Moldova, Ucraina, Belarus şi Balcanii de Vest.

Conform legislaţiei Republicii Moldova, o astfel de adunare poate fi convocată de către investitorii ce reprezintă 25 la sută din acţiuni. Acţionarii care doresc să se alăture solicitării de convocare a adunării generale extraordinare a acţionarilor, cu o ordine de zi similară, sînt îndemnaţi să transmită către BERD o copie a cererii adresate managementului Victoriabank.

Anterior, BERD, unul dintre principalii investitori instituţionali din Moldova şi acţionar al Victoriabank din 1995, şi-a anunţat intenţia de a-şi mări pachetul de acţiuni pînă la 50%. Potrivit BERD, scopul majorării pachetului de acţiuni a fost anume de a proteja Victoriabank de abuzurile care au lovit puternic alte bănci din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?