Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

O întreprindere cultivă o plantă foarte rar întîlnită pe terenurile agricole

10 aug. 2015,, 10:45   Societate
3463 1

Foto: adihadean.ro

Premieră pentru Moldova. O întreprindere agricolă din satul Nicoreni, raionul Drochia, cultivă coriandru, mai rar întîlnit pe terenurile agricole de la noi. Planta este folosită atît la prepararea bucatelor, cît și în medicină. Producătorul agricol a adunat recolta din acest an şi este în căutarea unei pieţi de desfacere.

În urma unei vizite la Institutul Genetic din Chişinău, Ion Scorpan a decis să cultive coriandru pe un lot experimental. Fermierul recunoşte că nu i-a fost uşor deoarece nu dispune de tehnica necesară.

"De strîns şi de semănat e o problemă. Trebuie numai să o coseşti şi să o pui jos.Dacă o strîngem direct, încă mai mari pierderi sînt. Dar noi am dat-o jos, în cîteva zile s-a îngălbenit s-o copt şi noi o strîngem", a spus agricultorul.

Planta are o capacitate de recoltare de aproape o tonă la hectar. Un kilogram de coriandru costă între 15 şi 20 de lei.

"A crescut frumoasă, avem o roadă bogată, seminţele sînt curate aşa cum trebuie", a zis o angajată.

Coriandru este o sursă excelentă de minerale printre care magneziu, potasiu, calciu şi fier. Frunzele sînt bogate în vitamine. Iar ceaiul preprarat din seminţele acestei plante este eficiant în caz de astenie, migrenă şi epuizare nervoasă.

Fermeirul spune că, de trei ani, cultivă şi muştar.

"Sînt două feluri de muştar, este mai tare, dar acesta e mai slab. Am semănat, am văzut că a crescut, e bun. Dar sînt şi probleme cu dînsul trebuie de stropit de multe ori. El creşte mare, planta e cam aşa. Şi cînd lasă floarea trebuie stropit cu un deltaplan, că aşa nu poţi intra cu tractorul în cîmp. Îl duc la Romînia, la noi nu îl prelucrează", a explicat agricultorul.

Ion Scorpan mai cultivă linte, dovleac și ciulin, iar în viitor îşi propune să planteze şi piper negru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?