Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Liga Arabă cere ONU să îi protejeze pe palestinieni contra coloniștilor evrei

6 aug. 2015,, 21:00   Externe
2932 0

Foto: ruvr.ru

Miniștrii de externe ai Ligii Arabe, reuniți miercuri în Egipt în prezența președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, au hotărît să lanseze un apel Națiunilor Unite pentru a "proteja" palestinienii de "crimele teroriste" comise, în opinia lor, de coloniștii israelieni, relatează AFP.

"Se cere o protecție internațională reală, prin intermediul unei decizii a Consiliului de Securitate", a declarat secretarul general al organizației panarabe cu sediul la Cairo, Nabil al-Arabi.

De mai mulți ani, activiști de extremă-dreaptă sau coloniști comit în Israel și în teritoriile palestiniene, sub lozinca "prețului de plătit", agresiuni și acte de vandalism contra palestinienilor și arabilor israelieni, a lăcașurilor de cult musulmane și creștine.

Anunțul celor 15 miniștri ai Ligii Arabe a fost făcut la cîteva zile după moartea unui bebeluș palestinian de 18 luni, ars de viu după incendierea casei sale, atribuită extremiștilor israelieni.

Într-un comunicat dat publicității la încheierea reuniunii, șefii diplomațiilor au menționat că "vor avea o serie de consultări arabe și internaționale pentru a prezenta un proiect de rezoluție în Consiliul de Securitate" cu scopul de a-i proteja pe palestinieni.

Egiptul, Iordania, Marocul și Arabia Saudită au participat, printre alții, la această întrunire, prevăzută inițial să ia în discuție violentele confruntări care au avut loc la sfîrșitul lunii iulie pe Esplanada Moscheilor la Ierusalim după vizita unor evrei ortodocși.

Aceste violențe au determinat poliția israeliană să desfășoare o rară incursiune în moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est.

Esplanada Moscheilor, situată în Orașul Vechi al Ierusalimului, este frecvent scena violențelor, palestinienii acuzîndu-i pe extremiștii evrei că își sporesc vizitele provocatoare într-o zonă considerată de musulmani ca al treilea loc sfînt al islamului.

Evreii numesc acest sit Muntele Templului și îl consideră cel mai important loc sfînt al iudaismului. Unii evrei ortodocși militează pentru modificarea situației moștenite în urma războiului din 1967 care le permite să viziteze acest loc extrem de sensibil, însă li se interzice să se roage.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?