Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Drăguțanu: Leancă trebuie să spună cîte povești i-a spus Șor

6 aug. 2015,, 14:35   Politică
4946 5
Дрэгуцану: Лянкэ должен ответить, сколько сказок ему рассказал Шор
Foto: noi.md
Banca Națională a Moldovei (BNM) a discutat cu Guvernul Leancă riscurile din sistemul bancar încă din anul 2013, informîndu-l pe premier, pe președintele țării, Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară și Consiliul Suprem de Securitate despre problemele legate de spălarea de bani și plasarea unor sume importante în Rusia de către cele trei bănci problematice, în special „Banca de Economii”.

Aceste probleme au fost în permanență expuse la ședințe, despre înrăutățirea situației s-a vorbit și în cadrul celor șapte misiuni importante ale Băncii Mondiale și FMI, care au avut loc în perioada decembrie 2013 – septembrie 2014. O declarație în acest sens a făcut guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, care a menționat că la toate întrevederile cu experții FMI și Băncii Mondiale s-a vorbit că situația de la băncile problematice se înrăutățește și, dacă Guvernul nu va susține BNM, soluționarea problemei va costa mult mai mult, informează NOI.md.

Dorin Drăguțanu a menționat că unul dintre experții internaționali l-a întrebat atunci pe premierul Iurie Leancă: „Nu înțelegeți că țara voastră este furată?”. Funcționarul a menționat că BNM avea nevoie de garanții din partea Guvernului, deoarece fără ele nu puteau fi oferite credite urgente băncilor problematice. Aceasta ar fi falimentat băncile de sistem și ar fi provocat catastrofa întregului sistem bancar.

„Acum mulți, inclusiv Iurie Leancă, afirmă că BNM nu a făcut față sarcinilor sale. Iurie Leancă ar trebui să spună de cîte ori a discutat cu Ilan Șor aceste probleme, cîte povești i-a spus acesta despre deplasările de peste hotare și la ce s-a ajuns. Erau povești de adormit copiii”, a subliniat guvernatorul BNM. Potrivit lui Dorin Drăguțanu, BNM a putut interveni și introduce administrare specială abia în noiembrie 2014, după obținerea garanțiilor de stat de la Guvern.

Dorin Drăguțanu a menționat că planul de lichidare a „Băncii de Economii” și de măsuri preliminare pentru realizarea acestui proces a fost transmis în martie curent premierului de atunci, Chiril Gaburici. Însă documentul nu a fost aprobat și nu au fost întreprinși niciun fel de pași în acest sens. Totul s-a încheiat cu aceea că Gaburici a cerut demisia guvernatorului BNM.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?