Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Drăguţanu: Lichidarea băncilor problematice ar putea dura ani întregi

6 aug. 2015,, 13:30   Economie
2701 0
Дрэгуцану: Ликвидация проблемных банков может затянуться на годы
Foto: noi.md
În două luni va fi încheiată procedura de retragere a licenţelor pentru „Banca de Economii”, „Banca Socială” şi „Unibank”, iar procesul de lichidare a acestor instituții va fi îndelungat şi ar putea dura ani la rînd, a declarat presei guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu. Funcționarul a menţionat că, din motive obiective, lichidarea unei bănci poate dura mai mult de 10 ani, informează NOI.md.

Potrivit lui Drăguțanu, termenul de două luni, anunţat cu o zi înainte, se referă la finalizarea procesului de pregătire pentru retragerea licenţelor celor trei bănci problematice, în scopul de a lua măsuri coordonate pentru transferul pensiilor şi îndemnizaţiilor de la „Banca de Economii” la întreprinderea „Poşta Moldovei”, transferul conturilor de trezorerie la alte bănci, precum şi transferul depozitelor rămase ale persoanelor fizice şi juridice în alte 11 bănci.

Dorin Drăguţanu a explicat că, dacă nu era vorba de lichidarea unei bănci sistemice cum e „Banca de Economii” şi alte bănci importante legate de aceasta, BNM le-ar fi retras demult licenţele. Dar, avînd în vedere acest aspect, era necesară coordonarea detaliată a tuturor chestiunilor între Guvern şi BNM, inclusiv în cadrul Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară. „Decizia privind lichidarea băncilor o adoptă BNM, dar în ceea ce priveşte BEM, am devenit ostaticii hotărîrilor Guvernului, aşteptînd ca acesta să întreprindă paşii necesari pentru pregătirile în vederea retragerii licenţelor”, a declarat Dorin Drăguţanu.

Potrivit funcționarului, chiar dacă licenţele băncilor vor fi retrase, vor continua să lucreze lichidatorii acestora, organele de anchetă, consultanţii internaţionali, pentru a recupera integral mijloacele şi activele retrase de acolo. Cu cît mai multe fonduri vor fi recuperate, cu atît mai mult se vor reduce costurile finale pentru rezolvarea acestei probleme.

Guvernatorul BNM a subliniat că lichidarea băncilor ar putea dura peste 10 ani, deoarece acest proces se va încheia doar atunci cînd vor fi epuizate toate măsurile legale, vor fi încheiate eventualele litigii, care pot dura ani în şir. „O bancă nu poate fi lichidată pînă la încheierea tuturor proceselor de judecată pentru returnarea fondurilor, care durează mult timp. Aceasta este una dintre caracteristicile negative ale acestui proces”, a menţionat Dorin Drăguţanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?