Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Despre ce a relatat ex-ambasadorul RM în SUA Munteanu?

6 aug. 2015,, 13:00   Societate
2909 0

О чем рассказал экс-посол РМ в США Мунтяну?
Foto: tribuna.md

După ce a fost rechemat din funcția de Ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu de o lună este vicerector pentru cooperare internațională și parteneriate academice la ULIM.

Ex-Ambasadorul a ținut mai întîi de toate să facă unele precizări despre perioada în care s-a aflat în misiune diplomatică.

,,Pot spune că a fost prielnică consolidării și dezvoltării relațiilor vitale între RM și SUA. Am scăpat de Amendamentul Jackson Venik, am obținut Regimul Normal de Comerț Liber, am încheiat implementarea programului Compact I al Corporației „Provocările Mileniului” ca sprijin din partea poporului American cetățenilor RM, am înregistrat o serie de pași politici prin care am ridicat relațiile bilaterale la nivelul unui Dialog Strategic, axat pe 3 priorități deosebit de relevante pentru progresele democratice ale țării noastre: comerț, securitate și supremația legii. Pentru mine, personal, misiunea diplomatică a fost un efort constant de cunoaștere a realităților americane, dar și de promovare a intereselor naționale ale RM într-una din cele mai importante capitale politice ale lumii moderne”, a precizat Igor Munteanu.

Deși se află de puțin timp în funcția de vicerector al ULIM, a rămas impresionat atît de studenții, cît și de profesorii acestei instituții de învățămînt.

,,Sînt abia la începutul unei colaborări interesante cu ULIM și pot spune că sînt impresionat de potențialul acestei universități, dar și de dorința de schimbare și progres pe care o manifestă corpul profesoral, membrii Senatului, setea de cunoaștere și interesul plenar al studenților ULIM față de procesul de studii. Să vă dau un exemplu – recent, am avut plăcerea de a-l cunoaște pe decanul uneia dintre facultățile Universității de Informatică și Tehnologie din Gwang Ju (Coreea de Sud), Dl. Do-Keon-ke, care a însoțit personal un grup de studenți aflați în RM în cadrul unui program estival de schimburi studențești de experiență pe parcursul căruia aceștia au ținut cursuri de IT pentru alți studenți, s-au socializat și au călătorit constant de-a lungul și de-a latul țării noastre. Am fost mîndru să ascult cum comunică în coreeană studenții de la ULIM cu studenți ai universității din Gwang Ju și, la drept vorbind, avem numai cuvinte de admirație și respect față de Profesorul Han Ho Jin și activitățile Centrului de limbă și cultură coreeană Se Jong, pe care Domnia Sa îl gestionează în cadrul ULIM. Există o bază serioasă de acorduri de cooperare cu universități din Europa și Asia pe care cadrul profesoral din ULIM se străduieşte să le materializeze cît mai productiv în beneficiul studenților săi și a proiectelor sale viitoare”, a adăugat el.

Întrebat despre obiectivele pe care și le-a stabilit în noua funcție, Igor Munteanu ne-a îndemnat să revenim peste cîteva luni pentru un răspuns, fiindcă își dorește ca faptele să vorbească de la sine.

,,Din păcate, încă mă văd lucrînd la stabilirea unor priorități și obiective de strategi pentru ULIM și nu mi-aș permite să le anunț ca pe o realitate pe deplin confirmată. Vă pot confirma însă că aceste priorități vizează construirea unor parteneriate durabile, sustenabile și interesante între ULIM și universități cu renume, astfel încît studenții și profesorii să se poată mîndri cu aceste asocieri, programe de co-diplomare, schimburi sistematice de experiență și cooperare pe domeniul cercetării academic, și, de ce nu, să poată investi mult mai multă energie, pricepere și creativitate în procesul de studii universitare. Cred că mi s-a oferit o bună oportunitate să ajut la producerea unei schimbări în acest domeniu vital pentru formarea unor viitoare generații de tineri și, dacă voi reuși, alături de colegii mei de la ULIM, aceste realizări vor contribui la proiectul de europenizare și occidentalizare a spațiului universitar din RM, pas cu pas, la modul practic și nu contemplativ-discursiv. Nu este intenția mea să împletesc o intrigă cu acest răspuns, dar vă îndemn să revenim la acest subiect peste aproximativ 8 luni”, a menționat Igor Munteanu.

Reamintim că Igor Munteanu a fost rechemat din funcția de Ambasador al RM în SUA la 26 mai, iar noua funcție academică o deține de pe 6 iulie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?