X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Zona Economică Liberă Bălţi va fi extinsă prin crearea subzonelor Străşeni şi Căuşeni

6 aug. 2015,, 10:35   Economie
3017 0
СЭЗ Bălți расширится за счет субзон в Стрэшень и Кэушень
Foto: pododa.md
Zona Economică Liberă (ZEL) Bălţi va fi extinsă. Acest lucru este prevăzut de un proiect de lege adoptat de Parlament.

Potrivit agenţiei "Infotag", proiectul a fost iniţiat de deputaţii Vadim Pistrinciuc şi Igor Corman şi prevede crearea la Străşeni şi Căuşeni a noilor subzone cu suprafaţa de circa 25 ha.

Conform proiectului, suprafaţa subzonei din Străşeni va fi de 15 ha, iar a celei din Căuşeni – de 8,5 ha.

În opinia autorilor proiectului, extinderea ZEL Bălţi va oferi posibilitatea de a crea cel puţin 2 mii de noi locuri de muncă.

ZEL Bălţi a fost creată pe 23 martie 2010 pentru 25 de ani. Iniţiatorul proiectului a fost compania Draexlmaier, care a fost primul şi rămîne principalul rezident al zonei. În legătură cu faptul că interesul investitorilor faţă de zona liberă s-a dovedit a fi mai mare decît posibilităţile zonei, limitele acesteia vor fi extinse. Acum trei subzone cu suprafaţa de circa 150 ha sînt la Bălţi şi una, cu suprafaţa de 12 ha, la Străşeni.

La momentul actual zona are circa 40 de rezidenţi. Investiţiile în dezvoltarea acesteia la finele primului trimestru au depăşit $45,7 milioane. Baza producerii sînt cablajele electrice pentru automobile. Volumul vînzărilor în primul trimestru este cel mai mare din toate cele şapte zone din Moldova – 399,8 milioane de lei – o treime din comerţul tuturor ZEL-urilor din Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?