X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Drăguțanu: Cele trei bănci problematice sînt niște zombi și trebuie lichidate

5 aug. 2015,, 14:15   Economie
4451 5
Дрэгуцану: Проблемные банки стали как зомби, их нужно ликвидировать
Foto: mbc.md
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, se pronunță pentru lichidarea celor trei bănci problematice – „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”. Funcționarul consideră că aceste bănci nu au viitor, sînt neviabile din punct de vedere financiar, nu au sisteme informaționale funcționale și și-au pierdut clienții, informează NOI.md.

„Aceste bănci sînt ca niște zombi și trebuie lichidate”, le-a declarat jurnaliștilor Dorin Drăguțanu după încheierea ședinței Consiliului Suprem de Securitate, la care s-au discutat și problemele referitoare la securitatea financiar-economică și soarta băncilor problematice.

Dorin Drăguțanu a menționat că s-a pronunțat pentru lichidarea celor trei bănci din momentul introducerii administrării speciale în aceste instituții, la sfîrșitul anului trecut, și consideră că BNM urma să intervină și să introducă administrare specială încă în luna ianuarie 2014. Potrivit guvernatorului BNM, atunci această măsură nu a fost posibilă, deoarece garanțiile solicitate de la Guvern pentru oferirea în regim de urgență a unor credite băncilor problematice pentru a nu pune în pericol întreg sistemul bancar au fost obținute abia la mijlocul lunii noiembrie.

Dorin Drăguțanu a spus că încă în luna martie curent a transmis informația necesară Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară, pronunțîndu-se pentru lichidarea celor trei bănci, însă pînă la adoptarea unei asemenea decizii Guvernul și instituțiile de stat trebuie să efectueze un șir de pași. În particular, urmează ca atribuțiile privind plata pensiilor și altor plăți sociale să fie transmise de la „Banca de Economii” la ÎS „Poșta Moldovei”, de exemplu. De asemenea, din „Banca de Economii” urmează a fi transferate toate conturile trezoreriale, pentru a nu bloca activitatea instituțiilor de stat. Potrivit lui Dorin Drăguțanu, aceste conturi vor fi transferate în băncile care urmează să fie selectate în cadrul unui concurs anunțat de Ministerul Finanțelor.

Guvernatorul BNM a menționat că nu vor fi cheltuieli suplimentare în procesul de lichidare a celor trei bănci problematice și va fi asigurată siguranța tuturor depozitelor. Dorin Drăguțanu a amintit că Guvernul a oferit garanții la creditele la termen pentru cele trei bănci în sumă de 14,84 miliarde de lei și acesta și va fi costul maximal al lichidării băncilor.

Comentînd cererile privind demisia guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu a declarat că BNM și el personal au acționat în strictă conformitate cu legea și sînt gata să răspundă în fața legii. Dorin Drăguțanu a calificat aceste cerințe ca fiind declarații politice, care în situația creată nu vor da nimic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?