Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Comisia Națională a Pieței Financiare va avea drepturi mai largi

5 aug. 2015,, 14:30   Economie
3176 1

Нацкомиссии по финансовому рынку расширили права
Foto: logos.press.md

În ultimul număr al „Monitorului Oficial” a fost publicată Legea cu privire la modificarea legislației care reglementează activitatea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), informează NOI.md.

Astfel, conform modificărilor, deciziile CNPF referitoare la procedurile de ameliorare financiară, stabilirea prescripțiilor și interdicțiilor, înregistrarea emisiilor de valori mobiliare, sistarea sau anularea licențelor participanților profesioniști și dispozițiile CNPF intră în vigoare în ziua emiterii, sub semnătură sau prin scrisoare recomandată. În cazul în care informarea despre actul respectiv este imposibilă prin aceste metode, inclusiv în cazul în care adresatul refuză să ia act de cunoștință, documentul se consideră comunicat din momentul publicării în „Monitorul Oficial” și pe site-ul oficial al CNPF. Anterior, de aceste avantaje beneficia doar Parlamentul.

Totodată, legalitatea actelor CNPF urmează să fie verificată în contenciosul administrativ, în conformitate cu procedura stabilită prin Legea cu privire la contenciosul administrativ și Legea cu privire la CNPF. Prevederile altor legi pot fi aplicate în cazul în care actele CNPF sînt contestate în limitele prevăzute de Legea cu privire la CNPF.

Suspendarea executării actelor Comisiei Naţionale poate fi cerută în instanţa de contencios administrativ numai după contestarea acestora la Comisia Naţională în termen de 30 de zile de la data comunicării răspunsului Comisiei Naţionale pe marginea cererii prealabile privind aceste acte sau de la data expirării termenului pentru soluţionarea cererii prealabile. Termenul de 30 de zile nu se extinde asupra actelor cu caracter normativ.

Suspendarea executării actelor Comisiei Naţionale poate fi dispusă de instanţa de judecată numai la cererea reclamantului, depusă concomitent cu înaintarea acţiunii, şi doar în cazul în care sînt întrunite cumulativ următoarele condiţii:

- motivele invocate de reclamant în susţinerea acţiunii sînt pertinente şi bine întemeiate şi este un caz prima facie împotriva legalităţii actului contestat;

- reclamantul prezintă argumente care au o bază factologică precum că circumstanţele litigiului reclamă dispunerea urgentă a suspendării executării actului administrativ contestat pentru a evita prejudicierea gravă şi ireparabilă a intereselor reclamantului;

- prejudiciul care ar putea fi cauzat reclamantului depăşeşte interesul public urmărit prin emiterea actului administrativ contestat.

Sarcina probaţiunii întrunirii tuturor condiţiilor menţionate mai sus revine reclamantului. Pînă la proba contrară se prezumă existenţa unui interes public în executarea imediată şi neîntreruptă a actelor Comisiei Naţionale.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?