X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Ciobanu: Se cer demisii

5 aug. 2015,, 10:58   Politică
1535 1

Ciobanu: Se cer demisii
Foto : ziarulnational.md

Prima şedinţă în noua componenţă a Consiliului Suprem de Securitate are loc astăzi, la solicitarea preşedintelui Nicolae Timofti.

Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, membrii CSS vor discuta despre situaţia economico-financiară şi social-politică din ţară. De remarcat faptul că ședința CSS a fost precedată și de o altă ședință, a Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară, convocată de prim-ministru, iar astăzi se va reuni din nou. Această structură îmi pare mai indicată pentru discutarea problemelor economice și mai funcțională. De la CSS nu putem aștepta decât declarații, având în vedere și componența, dar și experiența precedentă a acestui organ consultativ. Ș-apoi, am văzut cum se adoptă la noi deciziile de trei oameni și ar fi cel puțin naiv să așteptăm că 15 oameni pot adopta vreo decizie funcțională.

Vom vedea cu ce se vor finaliza aceste ședințe. Cert este că problemele care trebuie rezolvate nu mai pot fi amânate.

Cu siguranță, principala problemă este soarta celor trei bănci. Care vor trebui lichidate, fapt confirmat și de prim-ministru. Declarația anterioară a celor doi lideri ai alianței precedente despre naționalizare putem s-o uităm. Ziceam și atunci că e doar una preelectorală și nu una definitivă. Exact ca și declarațiile celui de-al treilea lider despre procurorul european, care au fost uitate imediat după obținerea cotei-părți în noua guvernare. În general, nu cred că trebuie să luăm în serios declarațiile preelectorale ale politicienilor. Mai ales la noi.

Ce facem, totuși, cu băncile? Dar și mai important, cu întreg sistemul bancar în general. Continuăm să ne facem că plouă? Ascultăm în continuare justificările bâlbâite ale lui Drăguțanu care a permis destabilizarea întregului sistem (ba chiar a fost complice la această debandadă, cum se afirmă tot mai insistent)?

Eu zic că primul punct al oricărui program de stabilizare este demisia conducerii BNM. Pentru că nu poți discuta cu oamenii care afirmă în continuare că au făcut totul corect, când este absolut evident că nu și-au făcut treaba. Eu cred că ei și acum sunt siguri că au procedat corect, majorând rata de bază și rezervele obligatorii. Au pierdut ținta inflației (tot pentru că nu au putut preveni sau cel puțin atenua devalorizarea leului) și acum vor să recupereze teren. Au prăbușit leul și acum anticipează o nouă devalorizare.

Dar ce facem, domnilor de la BNM cu economia în general? Ați pus-o pe brânci, făcând practic inaccesibil creditul pentru agenții economici. La ce ne folosește reducerea inflației dacă aceasta va aprofunda și mai mult recesiunea în care intrăm? Sau vreți să ne asigurați o creștere virtuală (ca în primul trimestru) din contul diferențelor de curs valutar? Păi, haideți să facem ordine în sectorul bancar și vom vedea că nici această creștere nu există.

Aceste întrebări trebuie puse în discuție la CNSF. Și BNM trebuie să răspundă la ele. Pentru că degeaba guvernul își propune stabilizarea macroeconomică (ca să nu mai zic de dezvoltare economică!), dacă nu are aliat la banca centrală (aici Maia Sandu a avut perfectă dreptate). Sunt sigur că Drăguțanu nu va ști ce să răspundă. Concluzia este evidentă – demisia. După care se pot discuta toate celelalte. Dar cu altcineva. Care înțelege despre ce este vorba.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?