X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Majoritatea ruşilor sînt pentru deconectarea totală a Internetului

4 aug. 2015,, 20:00   Externe
4660 4

Foto: linuxgid.ru

Ruşii nu se omora cu apararea libertatii Internetului, iar cea mai mare parte a utilizatorilor săi din Rusia – 58% – nu ar fi deranjati nici de oprirea totală a domeniilor de pe www, rezulta dintr-o cercetare sociologica americana, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia (VTsIOM).

Totodata, in Rusia, 42% dintre utilizatorii de Internet cred că țările străine utilizeaza rețeaua pentru a pricinui daune Rusiei, 49% cred că informația de pe internet ar trebui să fie cenzurata, iar 81% au o atitudine negativă față de difuzarea mesajelor protestatare împotriva conducerii țării – mai arată studiul sociologic „Ce vrea societatea: dorința rușilor pentru controlul Internetului.”

Studiul a arătat că site-urile de știri sînt „prima” sursă importantă de informații pentru numai 10% dintre respondenți, 6% numesc rețele sociale. 60% au spus ca principala sursa de informatii este televiziunea centrală, 6% – radio, 5% – ziare, restul – media tradiționala regionala.

Internetul este folosit în primul rînd de cetățenii care cauta „informații utilitare” (63%) și pentru comunicarea în rețelele sociale (62%). Pentru a citi știri din Rusia, intrenetul este folosit de 45% dintre respondenți, știrile internaționale – 31%, bloguri și forumuri – 25%. Apoi, 39% dintre cei care nu utilizează internetul frecvent, sînt de acord că acesta dăunează valorilor familiei, 33% – stabilitatii politice. Iar printre cei care folosesc internetul în mod constant, procentele sînt de 18%, repsectiv 19%.

Dar, „pe Internet, oamenii se confruntă cu conținut foarte șocant”, cum ar fi violența, care provoaca respingerea „mai multor grupuri de populație”, afirma Olga Kamenchuk, director al International Research VTsIOM . Chiar și printre utilizatorii obisnuiti de Internet, 43% într-un fel sau altul sprijina cenzura (57% dintre cei care nu folosesc Internetul). În unele cazuri, cetățenii sînt chiar gata să impuna măsuri drastice – „temporara, dar totala inchidere a internetului de catre guvern.” Din numarul total al utilizatorilor de Internet, 58% ar susține o astfel de decizie (argumentul principal pentru ei ar fi in scop de securitate națională), 42% nu ar fi de acord.

Puţini sînt dispusi sa se ridice în apărarea libertății rețelei: din cei 9% din utilizatorii care admit protestul, 40% spun că vor protesta doar impotriva interzicerii totale a utilizării internetului.

În 2014, un studiu similar în Turcia a constatat că, doar 38% din susținătorii Partidului Justiției și Dezvoltării de guvernamant se opun inițiativelor de limitare a Internetului, ne aminteste „Kommersant”, iar din rîndul utilizatorilor de Internet, 53% se opun oricarei forme de cenzura a statului. Este adevarat, ca, in Turcia, „discursul Guvernului despre controlul Internetului este contestat de o puternică opoziție „.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?