X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ministrul Justiţiei a promis că se va detaşa de principiile de partid

3 aug. 2015,, 09:30   Politică
4880 5
Foto: tribuna.md
În ce fel va continua noul guvern reformele în domeniul justiţiei (ele fiind în vizorul UE), dacă Ministerul Justiţiei, controlat anterior de PLDM, acum e al PDM-ului, în timp ce postul de premier le-a rămas liberal-democraţilor? De cine va asculta ministrul Justiţiei în primul rînd – de partidul său ori de şeful Executivului? Acest lucru a fost întrebat Valeriu Streleţ într-un interviu pentru postul de televiziune „RTR Moldova”, informează NOI.md.

Premierul l-a apreciat pe colegul său în calitate de jurist exprimîndu-şi speranţa că Vladimir Cebotari „se va detaşa puţin de principiile de partid”, aşa cum a promis atunci cînd a fost prezentat echipei. „Avem un plan de acţiuni – foaia de parcurs pentru reformarea domeniului justiţiei, aşa că ar fi dificil să încercăm să ascundem ceva. Pe de o parte, trebuie să adoptăm acele legi, pe care ne-am asumat obligaţia să le adoptăm în conformitate cu Acordul de asociere. Iar pe de altă parte, trebuie să monitorizăm executarea legilor adoptate deja. Problema nu constă în aceea că nu am adoptat legi care să asigure reforma justiţiei, ci în faptul că acestea nu se pun în aplicare”, consideră Valeriu Streleţ.

S-a sugerat că, probabil, prea devreme s-au majorat salariile judecătorilor, dar premierul nu a fost de acord. „Mai întîi, imunitatea judecătorilor a fost redusă cu mult. Înainte judecătorii aveau o imunitate mai mare chiar şi decît cea a deputaţilor din Parlament. Acum judecătorii pot fi supuşi anchetei, fără a fi anunţat Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorul chiar poate fi şi arestat, iar acest lucru înseamnă mult. În afară de aceasta, am instituit aşa-numita testare a integrităţii judecătorilor: oricărui judecător poate să i se propună mită, pentru a fi verificat. Dacă e prins, poate fi tras la răspundere. Drept că, Curtea Constituţională nu este de acord cu acest lucru, dar vom reveni pe parcurs la acest subiect. Doar după asta le-am majorat salariile judecătorilor.”

Şeful Executivului a reamintit că pedepsele pentru judecători au fost înăsprite (în decembrie 2013). Spre exemplu, pentru încălcări care înainte se „pedepseau” cu doi ani de închisoare sau cu sancţiuni simbolice, acum se pedepsesc cu opt ani de puşcărie. Adică riscurile profesionale au crescut de cîteva ori.

„Cred că deja au loc unele procese în sistemul judiciar şi acest lucru se va face resimţit. În primul rînd, pentru că în ultimii trei ani în sistem au fost angajaţi peste 100 de judecători tineri, ei fiind aproape 30% din numărul total. Cu alte cuvinte, sistemul a fost reînnoit semnificativ şi acest proces continuă. Poate că îşi va spune cuvîntul şi faptul că ei au studiat în diferite instituţii de învăţămînt, inclusiv din alte ţări, fiindcă înainte toţi avocaţii, judecătorii şi procurorii făceau Dreptul la Universitatea de Stat”, şi-a exprimat speranţa Valeriu Streleţ.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?