X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi construit pînă la finele anului 2017

30 iul. 2015,, 14:45   Economie
3099 3

Газопровод Унгены-Кишинев построят до конца 2017 г.
Foto: mold.su

Gazoductul Ungheni-Chișinău urmează să fie construit pînă la finele anului 2017. Acest lucru a fost specificat în timpul ședinței la Ministerul Economiei, în cadrul căreia au fost prezentate primele rezultate ale studiului de fezabilitate pentru construcția acestui gazoduct. La eveniment au participat reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ai Băncii Europene de Investiții (BEI), ambasadelor Suediei și României, precum și ai Comisiei Europene.

Viceministrul Economiei Valeriu Triboi și-a exprimat recunoștința partenerilor de la BERD și BEI pentru susținere și ajutorul multidimensional acordat Moldovei în procesul de elaborare, promovare și implementare a proiectelor în diverse sectoare economice. Potrivit lui, în actualele condiții geopolitice și regionale, gazoductul Ungheni-Chișinău devine un proiect de o importanță strategică pentru economia națională. Valeriu Triboi a adus asigurări că Ministerul Economiei va contribui activ la implementarea tuturor acțiunilor legate de realizarea acestui proiect.

La seminar au fost prezentate rezultatele preliminare privind impactul social și de mediu, care este o componentă importantă a studiului de fezabilitate pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. Elaborarea documentului trebuie finalizată pînă la sfîrșitul anului 2015, cu semnarea Acordului de împrumut dintre Moldova și BERD. Părțile au convenit să accelereze procesul de definitivare a studiului de fezabilitate și lansarea lucrărilor de construcție, pentru ca proiectul să fie finalizat pînă la sfîrșitul anului 2017.

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău este estimată la aproximativ 70 de milioane de euro, însă cifra exactă va fi cunoscută după finalizarea studiului de fezabilitate al proiectului. Comisia Europeană a declarat că va acorda pentru construcția acestui gazoduct 10 milioane de euro. Se așteaptă că BEI și BERD vor aloca pentru același scop credite a cîte 30 de milioane de euro fiecare. Totodată, reprezentanții României au declarat anterior că prelungirea gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău necesită investiții în valoare de la 110 milioane pînă la 150 de milioane de euro, în funcție de capacitatea de transport a acestuia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?