Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Naţionaliştii ucraineni denunţă regimul: Sectorul de Dreapta ameninţă cu o nouă revoluţie

29 iul. 2015,, 23:00   Externe
4669 1

Foto: today.kz

Pravîi Sektor (PS, Sectorul de Dreapta), un partid ucrainean cunoscut mai cu seamă prin prisma aripii sale militare, a obţinut doar 1,8% în alegerile parlamentare din 2014, în vreme ce liderul său, Dmitro Iaroş, a primit doar 0,7% din voturile exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale organizate în acelaşi an. Apreciat pentru rolul membrilor săi în războiul din Est, Pravîi Sektor cere tot mai insistent înlăturarea puterii de la Kiev pentru eşecul său.

Postul britanic de televiziune BBC a difuzat recent un documentar despre Sectorul de Dreapta, un partid naţionalist din Ucraina implicat atât în revoluţia anti-Ianukovici, cât şi în luptele din regiunile de est ale ţării contra invadatorilor ruşi. Jurnaliştii britanici au descoperit o organizaţie naţionalistă tot mai nemulţumită de modul în care clasa politică ucraineană a reuşit să se achite de îndatoririle care i-au revenit în urma protestelor care au doborât vechiul regim. Sectorul de Dreapta, care are şi o puternică aripă paramilitară, contestă puternic deciziile luate de puterea de la Kiev în raport cu conflictul din regiunile Doneţk şi Lugansk. Acuzând Preşedinţia şi Guvernul de trădare faţă de interesele naţionale, PS promite că Revoluţia Maidan va sfârşi prin a da jos şi pe actualii guvernanţi.

Trădarea

Câteva mii de membri ai Sectorului de Dreapta au participat pe 21 iulie la un protest antiguvernamental din Piaţa Independenţei (mai cunoscută ca Maidan) din Kiev. Liderul partidului, Dmitro Iaroş, a criticat autorităţile proeuropene ale ţării pentru incapacitatea lor de a elimina din administraţie persoanele legate de regimul Ianukovici. Politicianul naţionalist a anunţat totodată că Pravîi Sektor nu va participa la alegerile locale de pe 25 octombrie, ci va propune un referendum naţional pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Poroşenko, demiterea Guvernului şi dizolvarea Parlamentului pentru deciziile luate în războiul cu Rusia. Fostul combatant de pe frontul de est a dat însă asigurări că „următoarea etapă a Revoluţiei” va fi una paşnică. „Nu vrem să zguduim corabia statului. Noi ne dorim ca statul să se dezvolte, dar dacă poporul ucrainean nu are altă scăpare, va urma un alt Maidan”, a declarat Iaroş pentru jurnaliştii britanici.

Membrii PS contestă acuzaţiile de neonazism aduse grupării şi se descriu ca naţionalişti gata să se sacrifice pentru viitorul ţării. „Ucraina trebuie să fie un stat european independent. Am 46 de ani, am crescut în Uniunea Sovietică, îmi aduc aminte de ce a fost. Lupt împotriva acestui sistem sovietic. Am o fată de doi ani, nu vreau ca ea să crească într-un stat sovietic”, a subliniat Drug Podilianin, conducătorul unui batalion din Sectorul de Dreapta, într-un interviu acordat BBC. Acesta a adăugat că forţele armate ucrainene ar fi „de principiu” alături de PS şi nu ar interveni împotriva sa.

Atitudinea de frondă faţă de autorităţile din Kiev este mai evidentă la tinerii organizaţiei. Un tânăr membru al PS a declarat pentru jurnaliştii britanici că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko este un trădător care şi-a vândut ţara prin semnarea armistiţiului de la Minsk, care acordă un statul special regiunilor Doneţk şi Lugansk. „Nu am fost pe Maidan pentru ca el să acorde «statut special» regiunii Doneţk. Nu ne-am dat viaţa pentru ca el să poată renunţa la pământurile noastre. (...) A trădat Ucraina. Acum va urma un al treilea Maidan, dar de această dată cu arme”, a promis tânărul.

Armele de foc

Armele ilegale au devenit o mare problemă pentru Ucraina. Luptele izbucnite la mijlocul lunii iulie în regiunea Transcarpatia între miliţia unui politician local, poliţie şi mai mulţi membri ai Sectorului de Dreapta au readus în conştiinţa publică problema arsenalului militar.

De la izbucnirea războiului din estul Ucrainei, numărul armelor de foc disponibile în Ucraina a suferit o creştere impresionantă. Potrivit „Kyiv Post”, numai în primele luni alea cestui an au avut loc 2.494 de infracţiuni în care au fost utilizate arme de foc, mai multe ca în tot anul 2014. Hrihori Uceaikin, preşedintele Asociaţiei Ucrainene a Deţinătorilor de Arme (AUDA), a afirmat că numărul acestora ar fi crescut de la 3,1 milioane în 2007 la aproape 4,5 milioane în prezent. El a explicat că la originea acestei modificări se află conflictul militar din estul ţării, piaţa neagră fiind gata să ofere orice tip de armă la un preţ sub cel al pieţei. „O puşcă de tip Kalaşnikov costă 1.000 de dolari, dar pe piaţa neagră poate fi vândută cu 100 sau 200 de dolari”, a precizat Uceaikin.

Totuşi, reprezentantul AUDA este de părere că violenţele din vestul Ucrainei nu pot fi puse numai pe seama grupurilor de voluntari care, odată reveniţi acasă de pe front, nu ar fi renunţat la armele lor. „Acum există un conflict cu Sectorul de Dreapta, dar ce s-a făcut pentru a preveni această situaţie? S-a gândit cineva ce se va întâmpla cu batalioanele de voluntari după ce încheierea războiului? Nu, nimeni nu a făcut-o”, a spus, nemulţumit, Uceaikin. El a pus violenţa crescută din ultimul an şi pe seama corupţiei din Ministerul de Interne.

Războiul din Est

În această vreme, atacurile ruseşti din zona Mariupol continuă neabătute. Potrivit col. Andrei Lîşenko, purtător de cuvânt al administraţiei prezidenţiale, cele mai grave încălcări ale acordului au loc în Doneţk, în zona aeroportului şi în oraşele Markina şi Horlivka. Censor.net informează că un soldat ucrainean a fost ucis şi alţi şapte au fost răniţi numai în ultimele 24 de ore.

Legături cu Kolomoiski

Vitali Kulîk, expert la Centrul pentru Studii ale Societăţii Civile, a explicat că organizaţia nu va participa în alegerile locale pentru a evita umilirea sa, relatează „Kyiv Post”. În schimb, PS este de aşteptat să candideze pe listele Ukrop, un partid înfiinţat de Igor Kolomoiski, oligarhul care a servit ca guvernator al regiuni Dnipropetrovsk. Conform expertului ucrainean, Kolomoiski ar încerca să se folosească de Pravîi Sektor în lupta sa cu puterea de la Kiev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?