Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Savanți: Situaţia social-politică din Moldova este deplorabilă

29 iul. 2015,, 10:25   Politică
7437 3
Ученые: социально-политическая ситуация в Молдове плачевная
Foto: point.md
Situaţia social-politică din Moldova este deplorabilă şi, pentru a ieşi din criză, sînt necesare reforme urgente. Acest fapt a fost menționat marţi, la prezentarea rezultatelor sondajului cu tema "Situaţia social-politică din Republica Moldova şi tendinţele posibile de evoluţie", desfășurată la Academia de Ştiinţe.

Potrivit agenţiei "Infotag", vicedirectorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Juridice, Victor Juc, a subliniat că în primul rînd este necesară reforma administrativă, precum şi reforme în sistemele judiciar, bancar şi politic.

"Este necesar un program în care vor fi definite scopurile pe termen scurt. Este vorba despre reabilitarea sistemului bancar, negocieri cu partenerii de dezvoltare, deblocarea asistenţei externe la suplinirea bugetului şi deschiderea pieţelor ruseşti pentru produsele agricole", a spus el.

Potrivit savantului, şansele de a modifica situaţia vor creşte considerabil în cazul formării unui guvern competent, care "cu adevărat va realiza reforme".

Conform rezultatelor sondajului, experții consideră că cele mai serioase probleme în Moldova sînt corupţia, oligarhizarea sistemului politic şi guvernarea ineficientă a ţării. Nu pe ultimul loc sînt sărăcia şi migraţia. Iar majoritatea experţilor consideră că responsabili de toate relele sînt actualii guvernanţi – 62,8%, deşi sînt şi dintre cei care acuză guvernarea comunistă – 25,6%, precum şi influenţa politică din est – 19,2%.

Majoritatea respondenţilor consideră că din 2009 autorităţile proeuropene fac puţin şi foarte puţin pentru apropierea Moldovei de UE, iar 25% consideră că au făcut multe.

Peste o treime dintre experţi consideră că Guvernul este interesat de apropierea cu UE, în timp ce 42,9% - că Moldova este la egal indiferentă atît faţă de Uniunea Europeană, cît şi de cea Euroasiatică.

În pofida problemelor menţionate, 64,1% dintre experţi nu cred în repetarea evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în perioada iunie-iulie, a chestionat 156 de experţi despre situaţia social-politică din ţară. Printre respondenţi sînt politologi, reprezentanţi ai presei, care scriu despre situaţia politică din Moldova, lectori în drept, relaţii internaţionale şi ştiinţe politice, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, precum şi ai societăţii civile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?