X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Boțan: Liderii acestei alianțe au probleme cu discernămîntul

27 iul. 2015,, 17:08   Politică
5776 5

Boțan: Liderii acestei alianțe au probleme cu discernămîntul
Foto: noi.md

În situația Republicii Moldova, orice program de guvernare trebuie să înceapă cu adoptarea unor măsuri anticriză, și nu cu formarea unei alianţe pe criterii de cartel. De această părere este directorul executiv al Asociației ADEPT, analistul politic Igor Boțan. Potrivit lui, ideile promovate de liderii celor trei partide, precum depolitizarea instituțiilor de drept, sînt încercări de a arunca praf în ochii cetățenilor, informează NOI.md.

„Părerea mea este că liderii acestei alianţe au probleme cu discernămîntul. Ţara este în criză profundă. Decizia Curţii Constituţionale că pot discuta trei luni de zile este o pură invenţie. Atunci cînd există criză, preşedintele imediat trebuia să consulte componentele şi să purceadă la numirea unui prim-ministru, iar acesta în 45 de zile trebuia să facă totul. Acest acord este o metodă de a arunca praf în ochi cetăţenilor – să pui lucruri acolo la care cetăţenii eventual ar reacţiona pozitiv şi să ignori cu desăvîrşire o stare de fapt, care este criza profundă în care a ajuns țara”, a precizat Igor Boțan în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

În opinia lui Igor Boțan, Acordul de constituire a AIE 3, semnat săptămna trecută de Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu, este un document clasic de stabilire a unui cartel politic.

„Adică cei trei s-au întrunit şi au decis să formuleze regulile, potrivit cărora ei vor conduce acest cartel, în care, cu desăvîrşire, va fi nimicită concurenţa între componente, precum şi concurenţa din afara acestei alianţe. Iar scopul este să se reproducă la guvernare ori de cîte ori va fi nevoie să o facă”, a spus Boțan.

În contextul „înțelegerilor de cartel” la care face referire, analistul estimează că ședințele viitorului executiv se vor desfășura în felul următor: „Liderii Alianţei se vor întruni săptămînal şi vor pune la cale toate lucrurile care sînt de importanţă majoră pentru ei personal şi formaţiunile pe care le reprezintă. Apoi cureaua de transmisie va fi consiliul Alianţei, experţii pe care îi au şi tot aşa pînă lucrurile vor ajunge la prezidiul Guvernului, care de o manieră consensuală va trebui, cu două zile înainte de şedinţele Guvernului, să pună pe masa premierului ceea ce îşi doresc liderii Alianţei”, a conchis Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?