Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Petrol: Se intrevede cea mai cumplita prabusire a pietei

24 iul. 2015,, 21:00   Externe
6036 8

Foto: newsru.com

Evolutia situatie de pe piata mondiala a petrolului poate conduce la cea mai agresiva scadere din ultimii 30 de ani a pretului la petrol, scrie Bloomberg, cu referire la prognoza analistilor Morgan Stanley. Expertii arata ca precedenta prabusire a pietei petrolului si a reducerii ulterioare a investitiilor in productia de titei nu au determinat o scadere a livrarilor de aur negru pe piata mondiala. Mai mult, in ultimele sase luni, productia de petrol in tarile OPEC a progresat cu aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.

In cazul ridicarii sanctiunilor impotriva Iranului si a imbunatatirii situatiei din Libanul curpins de razboi civil, noul val de petrol care va navalipe piata va stopa orice tentativa de scumpire a titeiului. Conform acestui scenariu, prabusirea va dura cel putin trei ani, "ceea ce inseamna ca va fi mult mai rau decat in 1986", sustin expertii.

Bloomberg aminteste ca in 1986, din cauza unui surplus de productie, preturile la titei s-au pravalit cu brutalitate. Daca la inceputul anilor 1980 barilul se tranzactiona cu 35 de dolari (aproximativ 100 de dolari la cursul actual), in 1986, el a coborat sub 10 dolari (un pic peste 20 de dolari) si, timp de multi ani, nu a urcat mai sus de 20 de dolari. Tarile exportatoare de titei au suferit pierderi considerabile, iar pentru Uniunea Sovietica, aceasta situatie a marcat inceputul dezastrului economic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?