X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4015

Expert: Locuitorii Moldovei achită în plus pentru electricitate milioane de dolari

24 iul. 2015,, 18:00   Economie
8279 8

Эксперт: Жители Молдовы переплачивают за электроэнергию миллионы долларов
Foto: vb.kg

Consumatorii din Republica Moldova lunar plătesc în plus milioane de dolari pentru energia electrică produsă la Centrala de la Cuciurgan, care este procurată la un preț mai mare prin compania intermediară „Energokapital” (or. Tiraspol). De această părere este expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene Sergiu Tofilat, informează NOI.md. Expertul a amintit că Centrala de la Cuciurgan, care se află în regiunea transnistreană și aparține companiei ruse „Inter RAO EES”, acoperă circa 60% din necesitățile în energie electrică ale malului drept al Nistrului. Centrala de la Cuciurgan produce energia electrică în mare parte în bază de gaze naturale (99%), care în ultimul timp s-au ieftinit considerabil, însă prețurile pentru energia electrică destinată consumatorilor de pe malul drept al Nistrului practic nu s-au schimbat.

„În pofida micșorării prețurilor de import la gazele naturale cu circa 40% și reducerea prețului de cost al producerii energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan, costul electricității pentru consmatorii moldoveni s-a modificat nesemnificativ. De fapt, noi procurăm energie electrică la același preș, iar diferența rămîne companiei «Energokapital». Consumatorii achită în plus lunar pentru electricitate milioane de dolari”, a menționat Sergiu Tofilat, subliniind că Ministerul Economiei din Moldova trebuie să explice, de ce este implicat un intermediar și energia electrică nu este procurată direct de la Centrala d ela Cuciurgan. În opinia expertului, aceste scheme sînt convenabile atît reprezentanților Tiraspolului, cît și ai Chișinăului, de aceea ele sînt protejate la nivel politic, în detrimentul populației.

Totodată, potrivit lui Sergiu Tofilat, în prezent, Moldova nu are susrse alternative de procurare a energiei electrice, deoarece Ucraina a sistat exportul acesteia în Moldova din cauza deficitului intern, iar din România țara noastră poate importa doar 30% din volumul necesar. Pentru a majora volumul exportului sînt necesare conexiuni noi și noi linii electrice. Expertul a precizat că Moldova va putea procura energie electrică din România, care acum este mai ieftină cu circa 30%, și va putea avea o poziție mai puternică la negocierea prețului la energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan. Sergiu Tofilat consideră că în pofida investițiilor mari în construcția noilor linii electrice dintre Moldova și România, țara noastră va fi în cîștig, datorită procurării energiei electrice mai ieftine din România.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?