X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Gorelova: așteptările negative declanşează criza de pe piaţa valutară

23 iul. 2015,, 14:00   Economie
4519 1
Горелова: Срабатывают нехорошие ожидания
Foto: totul.md
În mai cererea de valută din partea agenților economici a fost acoperită la nivel de 130,6 la sută, în iunie – la nivel de 120,1 la sută. Însă, în ciuda faptului, că oferta depășește cererea, valuta națională nu se apreciază, ci dimpotrivă, continuă să se devalorizeze. În opinia vicedirectorului Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme Elena Gorelova, factorii obiectivi care influențează nemijlocit asupra cursului de schimb al leului ajung pe plan secundar, relatează NOI.md.

„Îmi este foarte greu să explic comportamentul leului. Cred că în acest caz are loc declanşarea crizei prin așteptările negative ale jucătorilor de pe piața valutară, precum și neamestecul, și poziția neclară a Băncii Naționale vizavi de politica cursului valutar, pe care ea o promovează. De aceea, în momentul de față factorii obiectivi care influențează nemijlocit asupra cursului de schimb al leului ajung pe plan secundar”, consideră expertul.

Potrivit dnei Elena Gorelova, toți acei care activează pe piața valutară – băncile comerciale care procură valuta din numele agenților economici, populația care vinde și procură valuta – au așteptări negative legate de devalorizarea ulterioară a leului, precum și de faptul cum va evolua situația economică în țară.

„Noi deja am intrat în criză și deocamdată nu există nicio premisă pentru ca situația să se amelioreze – susține Elena Gorelova. – Am impresia că la momentul de față situația este legată de factori subiectivi, de psihologia economică. Zvonurile despre presupusa devalorizare bruscă a leului, așa cum s-a mai întîmplat iarna, perturbă, de asemenea, piața. Cel mai bine știe ce se întîmplă aici Banca Națională care nu iese cu nicio informație. Nu numai eu nu înțeleg politica cursului valutar a acesteia”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?