Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Meșteri olari și-au dat întîlnire la Hoginești

22 iul. 2015,, 17:15   Societate
3878 0
В Ходжинештах изготовят самый большой в мире глиняный горшок (ФОТО)
Foto: facebook.com
Meșteri olari din țară, dar și de peste hotare și-au dat întîlnire la cea de-a cincea ediție a Tîrgului Național al Olarilor, informează Noi.md

Ediția din anul acesta s-a desfășurat sub genericul „La vatra olarului Vasile Goncear” și a avut loc în satul de baștină al meșterului, la Hoginești, raionul Călărași.

Tradițional, în cea de-a treia duminică a lunii iulie, s-au reunit peste 130 de meșteri olari și ceramiști din țară, dar și din străinătate. Tîrgul Olarilor a avut în program ateliere interactive de olărit, master-class-uri în domeniul olăritului și de modelare, un iarmaroc al meșterilor olari și celor populari, unde a fost expusă o gamă largă de obiecte lucrate de creatorii tezaurului național și mondial.

Scopul evenimentului este de a revitaliza vechiul meșteșug, de a valorifica potențialul creator al meșterilor olari, de a scoate din anonimat tinerii ceramiști, precum și de a renaște tradițiile iarmaroacelor meșteșugarilor.

La fel, în cadrul tîrgului a avut loc și lansarea proiectului național „Slăvim Moldova de acasă”. Proiectul presupune modelarea unui vas enorm de lut, cu o capacitate de aproximativ 18-20 de mii de litri, pentru ca mai apoi să fie inclus în Cartea Recordurilor Guinness.

Organizatorii susțin că implementarea proiectului va permite lansarea unei noi atracţii turistice, care va căpăta renume pe plan internațional și care va fi o mîndrie pentru întreaga țară. „Ideea îi aparține unui meșter recunoscut în Republica Moldova, Vasile Goncear. Un om cu caracter, un om ambițios, care și-a propus să facă un lucru nemaivăzut”, a menționat ministrul în exercițiu al Culturii, Monica Babuc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?