Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Companiile de panificaţie se pregătesc să scumpească pîinea

22 iul. 2015,, 10:00   Economie
2063 0

Foto: union.md

Pîinea va fi mai scumpă. Majorarea tarifului pentru energia electrică şi probabilitatea mare ca pînă la toamnă să crească şi preţul la grîu generează îngrijorarea întreprinderilor de panificaţie care au început deja să facă recalculări la costurile producerii.

Contactaţi telefonic, mai mulţi administratori de întreprinderi de panificaţie au spus că vor ridica preţurile la produse, întrucît vor fi nevoiţi să acopere majorarea de cheltuieli provocată de creşterea preţului la curent cu aproape 40 de procente şi eventuala scumpire a grîului, despre care au avertizat anterior agricultorii.

Agricultorii, la rîndul lor, afirmă că preţurile ar putea fi ridicate nu numai la grîu, ci şi la alte culturi, pentru că ramura se află în prag de catastrofă din cauza căderii leului.

Ministrul Agriculturii ridică din umeri. „Nu este exclus. Desigur făina în cazul producerii pîinii şi resursele energetice ocupă o cotă destul de mare, dacă se va scumpi grîul şi dacă se vor scumpi resursele energetice la sigur vor fi şi anumite majorări la pîine, la produsele finale”, a declarat ministrul Agriculturii, Ion Sulă.

Ca şi scumpirea energiei, majorarea preţurilor la produselor agricole, va avea loc din cauza deprecierii monedei naţionale, spune preşedintele asociaţiei agricole UniAgroProiect, Alexandru Slusari.

„Necesitatea majorării preţurilor la producţia agricolă este stringentă acum pentru agricultori dat fiind faptul din cauza crizei financiar-bancare, după acest miliard care a fost furat acest lucru a influenţat asupra devalorizării monedei naţionale. S-au scumpit preţul la fertilizanţi, pesticide, motorina, materialul semincer, piese de schimb, aceste s-au scumpit cu 30-40%. Noi sîntem în criză profundă, în situaţia precatostrofală”, a spus Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?