Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Israel: Anchetă judiciară asupra cheltuielilor familiei premierului Netanyahu

21 iul. 2015,, 21:00   Externe
2629 0

Foto: ruvr.ru

Cheltuielile prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu și ale soției sale Sara vor fi supuse unei anchete judiciare, în urma acuzațiilor privind utilizarea de fonduri publice în scopuri private, relatează marți AFP citând surse judiciare. Procurorul general Yéhuda Weinstein a dispus această procedură după o anchetă preliminară lansată în februarie în urma unei serii de 'afaceri' care au ajuns pe primele pagini ale ziarelor în ultimii ani.

Fostul majordom al biroului șeful guvernului, Meni Naftali, care a fost concediat, este principalul acuzator. Printre dosarele pe care el le-a adus în atenție și care au fost evocate în amănunt de media se află transferul în vila personală a familiei Netanyahu din Cezareea a unor piese de mobilier de grădină achiziționate din fonduri publice și destinate reședinței prim-ministrului de la Ierusalim.

De asemenea, soții Netanyahu ar fi apelat la Avi Fahima, un electrician prieten al familiei și fost membru al Comitetului central al Likud, partidul premierului, pentru reparații 'private' în vila din Cezareea pe socoteala contribuabililor. Potrivit AFP, electricianul ar fi 'umflat artificial' facturile. O altă afacere scandaloasă se referă la veniturile obținute din reciclarea sticlelor băute în reședința premierului. Sara Netanyahu a fost acuzată că a băgat în buzunar între 2009 și 2013 bani proveniți din reciclarea acestor sticle, care ar fi trebuit să se întoarcă la buget.

În 2013, premierul israelian a returnat 1.000 de dolari, dar potrivit lui Meni Naftali, suma obținută astfel ar fi de șase ori mai mare. Potrivit media, directorul general adjunct al biroului premierului, Ezra Saidoff, precum și electricianul vor fi interogați de poliție și sunt considerați principalii suspecți. Pe frontul politic, comentatorii apreciază că Benjamin Netanyahu nu trebuie să fie îngrijorat de această anchetă.

'El a reușit mereu până acum să-și justifice reputația de prim-ministru teflon, adică de care nu se prinde nimic', a explicat pentru AFP un înalt responsabil sub acoperirea anonimatului.

'Toate aceste cazuri care au făcut obiectul unei anchete preliminare chiar înainte de legislativele din martie și deci erau cunoscute de toată lumea nu l-au împiedicat pe Benjamin Netanyahu să câștige detașat', a reamintit el.

'Ar trebui cu adevărat ca din anchetă să reiasă lucruri extraordinare pentru ca el să fie îngrijorat', a avertizat el.

În apărarea lor, Netanyahu și soția lui s-au declarat victime ale unor foști angajați care încearcă să obțină bani de la ei, încurajați de media considerate 'ostile'.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?