Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Boțan: Avem o Curte Constituțională „flexibilă” care poate interpreta orice

20 iul. 2015,, 11:30   Politică
4077 3
Foto: noi.md
Procedura alegerii noului președinte va începe numărătoarea la 1 februarie 2016 (cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului actualului președinte), iar referendumul poate fi desfășurat peste șase luni după inițierea lui, plus două luni pentru organizarea acestuia, adică în martie. „Anume aici va apărea coliziunea: e posibilă schimbarea regulilor de joc și desfășurarea referendumului pentru modificarea Constituției (art. 78 „Alegerea președintelui”) atunci, cînd a pornit deja termenul de realizare a acestei proceduri?”, această întrebare a fost abordată de politologul Igor Boțan, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune RTR Moldova, relatează NOI.md.

Expertul a reamintit că în anul 2009 PLDM opta pentru alegerile prezidențiale generale. PDM s-a pronunțat, la fel, pentru alegerea directă a șefului statului, iar liberalii au elaborat un proiect nou al Constituției RM, care, de asemenea, prevede alegerea directă a președintelui. Însă săptămîna trecută liderii acestor partide care întotdeauna și-au convins alegătorii că ei sînt pentru alegerile generale, brusc și-au schimbat opiniile și propun să fie organizat un referendum „pentru a lăsa chestiunea alegerii președintelui la discreția celor trei partide care în ultimii șase ani au batjocorit totul ce se putea”.

„Avem o Curte Constituțională foarte flexibilă care poate interpreta orice, consideră Igor Boțan. Spre exemplu, în 2010 Curtea Constituțională a revizuit în mare grabă jurisdicția sa privind necesitatea de a aștepta șase luni după hotărîrea ei privind desfășurarea referendumului. Atunci ea a decis că 10 zile sînt suficiente pentru ca Curtea Constituțională să aprobe referendumul și două luni pentru a-l organiza.

Atunci cînd în 2014 PLDM a dorit să repete această procedură și să organizeze un referendum privind alegerea directă a președintelui concomitent cu alegerile parlamentare (că doar există un precedent în 2010), Curtea Constituțională și-a schimbat opinia, explicînd acest lucru prin aceea că referendumul din 2010 nu a fost validat din cauza prezenței scăzute a cetățenilor, iar rezultatele finale nu au fost acceptate de Curte, adică aceasta s-ar mai gîndi la legalitatea desfășurării referendumului. Și aceasta după ce chiar Curtea Constituțională și-a dat consimțămîntul pentru organizarea acestuia, din bugetul de stat fiind cheltuite 30 de milioane de lei”.

După cum a menționat politologul, anul trecut Curtea Constituțională prin hotărîrea sa a introdus din nou termenul de șase luni, precum și necesitatea de a atrage atenția loialității chestiunilor expuse la referendum pentru interesele cetățenilor. „Dar dacă 90 la sută sau 800 de mii de persoane au spus deja la 5 septembrie 2010 că își doresc alegerea directă a Președintelui, atunci cum acești trei lideri pot iniția referendumul ce contravine voinței cetățenilor? Adică, dacă nu e voie, dar se dorește foarte mult, atunci e posibil? Sînt convins că actuala componență extrem de flexibilă a Curții Constituționale va decide exact așa cum au nevoie acești trei gentelmeni”, a spus Igor Boțan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?