X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vicecancelarul Gabriel critică propunerea lui Schaeuble de ieșire temporară a Greciei din zona euro

19 iul. 2015,, 22:00   Externe
3247 0

Foto: yavatnik.net

Vicecancelarul german și ministru al economiei, Sigmar Gabriel, l-a criticat pe deținătorul portofoliului finanțelor, Wolfgang Schaeuble, pentru sugestia ca Grecia să părăsească temporar zona euro, pentru o perioadă de cinci ani, poziția liderului social-democrat indicând o creștere a tensiunilor în interiorul coaliției de guvernare între formațiunea sa și conservatorii cancelarului Angela Merkel în legătură cu criza datoriei Greciei, transmite Reuters.

'În opinia mea, nu a fost înțelept să prezinte această sugestie drept o sugestie germană', a declarat Gabriel, potrivit unor extrase dintr-un interviu acordat postului ZDF și care va fi difuzat în cursul zilei de duminică.

Vicepremierul a mai spus că Schaeuble, membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, a provocat SPD-ul, partnerul de coaliție al conservatorilor. 'Aș spune că acest lucru ar fi trebuit făcut altfel, mai ales pentru că (Schaeuble) știa că noi, social-democrații, suntem pregătiți să vorbim despre ieșirea Greciei din zona euro numai în cazul în care grecii înșiși o doresc', a adăugat Sigmar Gabriel.

În timp ce Schaeuble a afirmat că propunerea sa a fost convenită cu SPD, partenerul de coaliție, Sigmar Gabriel, a declarat că a aflat despre detaliile propunerii de-abia după ce aceasta fusese vehiculată în negocierile de la Bruxelles.

Gabriel a mai spus că Schaeuble s-a aflat într-un conflict 'uriaș' cu cancelarul Merkel, potrivit căreia o ieșire temporară a Greciei din uniunea monetară nu ar funcționa.

Într-un interviu publicat sâmbătă în Der Spiegel, vicecancelarul a declarat că el și șeful guvernului federal se află 'pe același drum', chiar dacă nu împărtășesc mereu aceleași opinii.

Gabriel a respins criticile internaționale la adresa Germaniei cu privire la rolul său în criza grecească. 'Cred că este o judecată nedreaptă. Germania a avut o mare contribuție la toate pachetele (de asistență) și și-a asumat mari riscuri', a subliniat vicecancelarul. În opinia sa, ar fi totuși greșit ca zona euro să își asume riscuri în legătură cu Grecia fără a cere acestei țări reforme, pentru că, în acest caz, Italia, Spania și Portugalia ar trebui să primească același tratament, iar 'zona euro nu ar putea supraviețui' acestei situații. Potrivit lui Sigmar Gabriel, există șanse bune ca Atena să aplice reformele. 'Atunci se va dovedi că această cale este corectă', a adăugat responsabilul german.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?