Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Expert: În teritoriu, tot timpul s-au format alianțe deocheate

17 iul. 2015,, 12:04   Politică
3833 1

Expert: În teritoriu, tot timpul s-au format alianțe deocheate
Foto : trm.md

Politica la nivel local a fost întotdeauna dictată de oportunismul și interesele înguste ale aleșilor locali. De această părere este analistul politic Ion Tăbîrță, director adjunct al Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, care a explicat pentru NOI.md de ce alianțele la nivelul consiliilor locale, raionale nu întotdeauna coincid cu formatul celor de la nivel central.

Potrivit politologului, coalizarea dintre partidele rivale în teritoriu este un fenomen care n-ar trebui să ne surprindă, întrucît politica locală își are specificul său.

„La nivel local, tot timpul a fost așa, aici putem vorbi de un anumit oportunism care ține de specificul din teritoriu. Din păcate, nu s-a reușit transferarea alianței centrale la puterile locale. Tot timpul am avut alianțe mai deocheate. Spre exemplu, încă nu avem o alianță formată la nivel central, dar consilierii PLDM votează cu cei din PL, în alte cazuri liberalii votează cu comuniști etc.. În teritoriu sînt cu totul alte tipuri de relații, de rudenie, familiale. Acum liderii locali încearcă să se poziționeze cît mai convenabil, în funcție de situația contextuală de moment, pentru a-și asigura un anume grad de confort”, susține Ion Tăbîrță.

În opinia expertului, specificul politicii din teritoriu este și fenomenul migrației politice, astfel încît mulți dintre consilieri acced în executivele locale pe lista unor partide, dar își exercită mandatul pe listele altora.

„Liderii încearcă să influențeze cumva deciziile la nivel local, dar este imposibil de a se transpune voința politică de la centru în totalitate liderilor din teritoriu. În anumite situații, sub exercitarea unor presiuni, liderii din teritoriu preferă să plece”, a explicat politologul.

Precizăm că în urma alegerilor locale din iunie 2015, în mai multe raioane s-au format coaliții cu participarea consilierilor din partide rivale. De exemplu, președintele raionului Leova (PLDM) a fost ales cu votul consilierilor PLDM, PCRM, PD, PSRM și ai blocului PPEM. O situație aproape similară s-a atestat în alte cîteva raioane, inclusiv la Sîngerei, unde președintele raionului din partea PD a fost ales cu votul PD, PSRM și PCRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?