Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Andrievschi: Referendumul ar putea preveni criza politică

16 iul. 2015,, 17:00   Politică
5480 11
Андриевский: Референдум может не допустить политический кризис
Foto: noi.md
Astăzi, 16 iulie, după întrevederea liderilor celor trei partide – PLDM, PD și PL – pentru crearea coaliției de guvernare, a fost anunțat că la toamnă va avea loc un referendum pentru modificarea articolului 78 al Constituției, la care cetățenilor Republicii Moldova li se va propune să voteze pentru ca președintele țării să fie ales în Parlament din trei încercări (61, 57 și 51 de voturi), și nu de trei cincimi (61 de voturi), relatează NOI.md.

Politologul Vitali Andrievschi consideră că un astfel de referendum ar putea soluționa problema alegerilor președintelui Moldovei. „Mai corect ar fi dacă acest lucru ar fi hotărît în Parlament, fără referendum, pentru a nu cheltui bani pe el. Dar eu mă îndoiesc foarte mult că ei vor reuși să realizeze toate procedurile necesare pentru desfășurarea plebiscitului, deoarece acesta trebuie aprobat de Curtea Constituțională și va lua o anumită perioadă de timp. Dar, în principiu, este o ieșire din situație, pentru a nu admite din nou o criză politică în legătură cu nealegerea șefului statului în Parlament”, susține analistul.

Mulți și-au expus dorința ca la referendum să fie votată o astfel de modificare a Constituției, ca președintele să fie ales de popor. Însă la referendum este expusă o singură întrebare la care se poate răspunde „da” sau „nu”. De aceea alegerile prezidențiale generale nu pot fi subiectul acestui referendum, consideră Andrievschi.

În afară de aceasta, în opinia lui, în cazul alegerii directe a președintelui de către popor există o problemă. „În Moldova puterea de fapt îi revine prim-ministrului. Noi avem o republică mai mult parlamentară decît prezidențială. Și dacă președintele va fi ales de cetățeni, avînd astfel de împuterniciri, va avea loc o necorespundere enormă. Adică persoana aleasă de întregul popor nu va avea suficiente împuterniciri pentru a realiza toate promisiunile date oamenilor. De aceea, în cazul unei astfel de forme de alegere a șefului statului, trebuie schimbate imediat și împuternicirile lui”, consideră expertul.

În opinia lui, avînd împuternicirile de care dispune astăzi președintele, el nu va putea fi ales de popor. Întrucît el nu va putea realiza promisiunile, poporul va fi nemulțumit. Președintele se va justifica și permanent vor apărea conflicte între șeful statului ales de popor și guvernul ales de Parlament, iar guvernul are mai multe împuterniciri decît președintele. Adică există un dezechilibru.

„De aceea consider mai corectă alegerea președintelui în Parlament decît de către populație în cadrul alegerilor generale. Deși eu însumi sînt susținătorul alegerilor prezidențiale generale, dar cu condiția unei autorități prezidențiale sporite. Iar dacă aceasta nu există, atunci nici nu există sens în alegerea președintelui de către popor”, a punctat Andrievschi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?